ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Anders Sundström får lämna Swedbank

Live Blog Swedbanks pressträff
 
Live Blog Swedbanks pressträff
 
Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström kommer inte att föreslås till omval vid bankens stämma den 5 april, skriver banken i ett pressmeddelande. 

Valberedningen har efter sitt förslag i februari haft en löpande dialog med bland andra institutionella aktieägare som inte företräds i valberedningen.

"Valberedningen kan nu konstatera att förslaget till omval av Anders Sundström som styrelseordförande inte har tillräckligt stort stöd för att valberedningen ska stå fast vid sitt förslag i den delen", skriver Swedbanks valberedning i pressmeddelandet.

Anders Sundström har meddelats om att han inte kommer att föreslås till omval.

"Vi beklagar att Anders Sundström inte har det stöd som vi i valberedningen eftersträvade, men vi vill samtidigt understryka att Anders Sundström har haft en avgörande betydelse för Swedbanks goda utveckling", skriver valberedningens ordförande Lennart Anderberg.

Det bristande stödet för Sundström kom som en överraskning för valberedningen, säger dess ordförande Lennart Anderberg till Di.

”Vi har haft en oro i frågan, om man får uttrycka sig så, men resultatet är ändå förvånande.”

Swedbanks nuvarande viceordförande Lars Idermark föreslås som ny ordförande fram till stämman 2017.

"För att värna banken, dess varumärke och att skapa förutsättningar för nästa utvecklingssteg, har jag accepterat att under det kommande året återinträda som ordförande", säger Lars Idermark.

Lennart Anderberg säger till Di att valet av Idermark ”känns väldigt bra” och har fullt stöd bland ägarna.

”Lars Idermark har inte någon startsträcka i det här sammanhanget. Han kan banken och har tidigare tjänstgjort som ordförande i styrelsen”, säger ordföranden.

Liksom Sundström har Idermark vid flera tillfällen deltagit på hygienkoncernen SCA:s skandalomsusade jaktresor, enligt Svenska Dagbladet. Det handlar bland annat om två exklusiva vildsvinsjakter på tyska Schloss Löwenstein, där själva jakten kan kosta tiotusentals kronor per gäst och dag.

De institutionella ägarna ska inte ha tagit upp Idermarks jaktresor under diskussionerna rörande Sundströms tillfälliga ersättare.

”Nej, inte någon. Det är en väl understödd och bred lösning från de här ägargrupperingarna”, säger Anderberg.

Anders Sundström, tidigare minister och Folksam-vd, har varit Swedbanks styrelseordförande sedan våren 2013, då han även blev ordförande i Kooperativa Förbundets, KF, styrelse.

Bankens styrelse i allmänhet, och Sundström i synnerhet, fick hård kritik av aktieägare och experter för sin hantering av fastighetsaffärerna som Di avslöjade under hösten. Många ansåg att Sundström var tvungen att kliva av sin post som konsekvens.

Storföretagschefen Magnus Gagner-Geeber och finanschefen Göran Bronner hade byggt upp en egen fastighetsverksamhet parallellt med sina bankjobb.

Till följd av avslöjandet fick vd:n Michael Wolf och Gagner-Geeber sparken, och senare lämnade även Bronner banken. Swedbanks styrelse hade dessutom polisanmält sin tidigare vd för brott mot marknadsmissbrukslagen.

Nyligen kunde Di även avslöja att Sundström var involverad i Swedbanks köp av gruvmaskiner från krisande Northland Resources i början av 2014.

Banken tog ett principbeslut att inte ha någon kreditexponering mot gruvbolaget i oktober 2013. Men enligt Di:s uppgifter ska Sundström trots detta ha fortsatt att hålla kontakt med Northland Resources om ett möjligt leasingavtal, och i januari 2014 blev ett sådant slutligen undertecknat.

Vad som fick Swedbank att ändra sig, och vilka de ekonomiska följderna av gruvmaskinsköpen blev, är ännu oklart.

Tyck till