ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Almega besviket efter Unionens strejkhot

  • Arbetsgivarorganisationen Almegas vd, Anna-Karin Hatt. Foto: Henrik Montgomery / TT

På tisdagen kunde Di berätta att Unionen förbereder för strejk efter att facket anser sig ha gått arbetsgivarorganisationen Almega till mötes om flexpension utan att nå en uppgörelse. Enligt Almegas vd, Anna-Karin Hatt, krävs fler förhandlingar för att nå en bra kompromiss.

Unionen och Sveriges Ingenjörer kräver att medlemmarna på företag som tillhör arbetsgivarorganisationen Almega ska ha rätt till så kallad flexpension precis som övriga privatanställda tjänstemän inom förbunden. 

Fackförbunden har lagt fram ett förslag på hur individen skulle kunna välja mellan att få ut den obligatoriska avsättningen i lön i stället för pension och menar att de därmed har gått Almega till mötes i frågan, men det stämmer inte, enligt Anna-Karin Hatt, vd för Almega.

"Till det positiva ska sägas att, trots att Unionen och Sveriges Ingenjörer nu i förtid valt att avbryta förhandlingarna och gå mot strejk och konflikt, så är det ändå bra att de nu säger sig kunna tänka sig att den enskilde medarbetaren, i deras förslag, ska kunna tacka nej till den kollektivt avsatta flexpensionen och få den omvandlad till egen lön. Det är ett steg i rätt riktning, men det är inte tillräckligt för att vi ska kunna nå en bra kompromiss", skriver hon i ett inlägg på sin blogg.

I Almegas förslag om flexpension fördelas hela utrymmet för löneökningar i lönerevisionen. Därefter får tjänstemannen bestämma om pengarna ska avsättas till en del av den nya lönen eller en extra pensionspremie för att kunna gå ned i arbetstid innan ordinarie pensionsålder eller få en högre pension vid ordinarie pensionsålder. 

"Unionens och Sveriges Ingenjörers förslag är mycket krångligare. I deras modell ska först utrymmet för löneökningar minskas genom en kollektiv avräkning. Den avräkningen ska sedan omvandlas till en extra pensionspremie som alla anställda får, oavsett om de bett om den eller ej. Först därefter ska den tjänsteman som egentligen hellre ville ha de pengarna som extra lön kunna säga ifrån och då ska pensionspremien omvandlas tillbaka till lön igen", skriver Anna-Karin Hatt i ett blogginlägg.

Det är mycket märkligt att fackförbunden väljer att lämna förhandlingarna när de och arbetsgivarorganisationen är på väg att närma sig varandra, enligt Anna-Karin Hatt.

"Min och Almegas grundläggande inställning är att frågor som är så pass komplicerade och så viktiga som pensionsfrågor är bör lösas i samförstånd vid förhandlingsbordet", skriver hon.

Tyck till