ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Volvos bonus krymper

  • MINDRE PENGAR FRÅN CHEFEN. Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, hade ett bra fjolår med försäljningsrekord. Trots det är det risk att de anställdas bonus sänks. Foto: Jack Mikrut

Volvo Cars firar trefaldigad vinst, men det behöver inte betyda att de anställda får mer av kakan.
Trots att vinsten ökat de senaste åren har personalbonusen minskat och den kan fortsätta ned i år.

Förra året var i många avseenden ett lyckosamt år för Volvo Cars. Försäljningsrekord på över 500.000 bilar och vinst på 6,6 miljarder kronor, tre gånger så mycket som året innan. Lönsamheten mer än dubblerades till en rörelsemarginal på 4 procent.

Volvo Cars har sedan kinesiska Geely tog över som ägare ett nytt bonusprogram som gäller alla anställda och som är generösare än tidigare. Men bonusens utfall baseras delvis på ett internt budgetmål, vilket innebär att extrapengen till de anställda kan minska även om företaget tjänar mer.

”Det är ett mål för varje år. Det är inte ett vinstdelningsprogram utan ett bonussystem som bygger på prestation”, sa Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Di i samband med att bokslutet presenterades för två veckor sedan.

Enligt uppgifter till Di har ingångsvärdet höjts så mycket att bonusen i år sjunker om styrelsen väljer att följa kriterierna.

”Det är inte tillfredställande. Om vinsten ökar tre gånger så bör också bonusen öka. Med hur mycket kan man så klart diskutera, men det är rimligt att medarbetarna får del av framgången”, säger en anställd.

Bonusen för 2014, som betalades ut förra våren, blev cirka 12.000 kronor, lägre än året innan då de anställda fick 15.000 kronor var. Ändå hade Volvo förbättrat sin vinst från 1,9 miljarder kronor till 2,3 miljarder kronor.

Enligt siffror i årsredovisningarna framgår det att kostnaden för bonusen mellan 2013 och 2014 sjönk med 60 miljoner kronor till 618 miljoner kronor (inklusive sociala avgifter) samtidigt som antalet anställda ökade. Förutom det interna budgetmålet räknas även försäljningsvolym, lönsamhet och marknadsandelar in när bonusen beräknas. Men styrelsen är fri att besluta om andra kriterier.

Efter att Di ställt frågor om nivån på årets bonus kommer att sänkas svarar Volvo:

”Vi uppskattar verkligen det hårda arbete som våra anställda utför och som hjälpte oss att tredubbla vinsten 2015. Det kommer att bli en bonus i år. Att bonusen redan skulle vara bestämd på en lägre nivå är falskt. Inga beslut är fattade om årets utbetalning.”

I mitten av mars avgör styrelsen frågan om bonus på 2015 års resultat.

Volvo Cars långsiktiga bonusprogram, som bara gäller företagsledning och höga tjänstemän, har samtidigt vuxit i omfång.

Kostnaderna för utbetalningarna ökade från 113 miljoner kronor till 152 miljoner kronor inklusive sociala avgifter mellan 2013 och 2014. Den bonusen grundar sig på koncernens marknadsvärde under en treårsperiod kopplat till affärsplanen.

Tyck till