ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Schörling och Douglas utlöser Loomisras

Dagens storaffär på börsen är nyheten att finansmännen Melker Schörling via ägarbolaget MSAB och Gustaf Douglas via investmentbolaget Latour i en samordnad försäljning tillsammans säljer nästan 10 miljoner aktier i kontanthanteringsföretaget Loomis till ett värde av nästan 2,5 miljarder kronor.

Nyheten får Loomisaktien att rasa med 16 procent till 235 kronor. Affären är intressant ur flera aspekter. För det första betyder den gemensamma försäljningen av Douglas och Schörling att  ingen av finansmännen var intresserade av att ensamt ta fullt ägaransvar för Loomis.

Rimligen betyder det att bolaget är till salu för den som eventuellt skulle vara intresserad av att köpa ut företaget från börsen. Men med tanke på att det inte kom något bud i samband med dagens försäljning utan att Gustaf Douglas och Melker Schörling i stället var villiga att sälja aktierna med 11 procents rabatt i förhållande till vad Loomisaktien betalades till på onsdagskvällen får nog sannolikheten för ett bud betraktas som mycket låg. Man får nämligen anta att investmentbanken Goldman Sachs som mäklade aktieposten har gjort sitt jobb och försökt hitta en köpare av hela posten i stället för att som nu pytsa ut aktierna i delar.

Vid stora aktieförsäljningar likt Loomisförsäljningen är det brukligt att affären görs med en rabatt om 4-6 procent. För att kunna sälja posten fick Douglas och Schörling denna gång öka rabatten till 11 procent. Trots den höga rabatten faller Loomisaktien under torsdagens börshandel mer än vad Douglas och Schörling fick betalt för sina aktier. Vid lunchtid har Loomisaktien rasat med hela 16 procent. Det är ytterst ovanligt. Normalt brukar aktiekursen vid liknande utförsäljningar landa på någonstans mittemellan senaste betalkurs och vad storägarna sålde sina rabatterade aktier för. Dagens stora kursnedgång är ett tecken på vilken betydelse Gustaf Douglas och Melker Schörling anses har haft för Loomis börsframgångar sedan det knoppades av från Securitas i december 2008.

Ett andra bevis på det är att såväl Handelsbanken som Danske Bank sänkte sin rekommendation för Loomisaktien på torsdagsmorgonen trots att aktien har fallit med 16 procent.

Från ägarhåll var kommentarerna till försäljningen vaga och Latours vd Jan Svensson pratar om att det var ett bra tillfälle och att Latour kommer att kvarstå som en aktiv ägare. Det är dock ett uttalande som haltar. För varför skulle Latour och MSAB engagera sig hårt i ett bolag som det precis har sålt 75 procent av aktierna i. Det finns inget skäl för Douglas och Schörling att jobba i stort sett gratis för ett börsnoterat företag.

Skälet är snarare att de ser att Loomis kan stå inför en strukturell nedgång med tanke på att folk i dag hellre swishar pengar och betalar med kort hellre än kontanter. Dessutom står kontanthanteringsbranschen inför ett par lagstiftande förändringar inom EU som syftar till att göra kontanthanteringen dyrare och kortbetalningar billigare. De kommande direktiven är båda negativa för Loomis.

Morgonens affär gör att Loomisaktien inte framstår som särskilt attraktiv trots kursfallet.

Tyck till