ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Tusk till migranterna: Kom inte hit!

EU-basen Donald Tusk riktar en tydlig vädjan till hugade ekonomiska migranter:
"Kom inte hit", är Tusks budskap i ett läge när flyktingkrisen tär allt hårdare på relationerna mellan Europas länder.

Irritationen är tydlig och finns på många plan. I norra Grekland finns tusentals flyktingar som hoppas få fortsätta in genom Makedonien upp till övriga EU, med Tyskland som främsta magnet. Fast någon sådan vandring vill inte EU-länderna vara med om längre.

"Vi måste få ett stopp på Greklands policy att låta dem fortsätta norrut. De som lyckas ta sig till Grekland borde inte tillåtas fortsätta sin resa", säger Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz i en intervju med tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras svarar med tydlig ilska över övriga EU-länders utdragna långsamhet i att hjälpa till med att ta hand om de asylsökande som nått hans land.

"Det kommer att bli sanktioner mot dem som inte gör det", varnar Tsipras på en presskonferens i Aten tillsammans med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

EU-toppen ger i sin tur en rak vädjan till de ekonomiska migranter som hoppas nå EU:

"Oavsett var ni kommer ifrån: Kom inte till Europa. Tro inte på smugglarna. Riskera inte era liv och era pengar. Det är för ingenting. . . Varken Grekland eller något annat europeiskt land kommer att vara genomgångsländer. Schengen-reglerna kommer att gälla igen", säger Tusk i Aten.

Irriterat är det även i Calais vid Engelska kanalen där fransk polis och bulldozrar börjat riva det slumliknande område där migranter och flyktingar samlats i hopp om att kunna smita över till Storbritannien.

Den så kallade "djungeln" har skapat rejäla fnurror mellan grannländerna. Belgien har återinfört gränskontroller mot Frankrike ute vid kusten, i rädsla för att migranterna från Calais ska söka sig till den belgiska hamnen i Zeebrygge i stället. Franska uttalanden om att ett brittiskt utträde ur EU skulle innebära att djungeln flyttar över till den engelska kusten har samtidigt skapat upprörda miner bland EU-skeptikerna på andra sidan kanalen.

"Vad vi nu ser är propaganda från andra europeiska regeringar. . . för att skrämma folk från att rösta 'lämna EU'", hävdar brittiske EU-skeptiske parlamentsledamoten Bernard Jenkin i en intervju med BBC.

Djungelinvånarna själva protesterar på eget vis.

"Lyssnar ni nu då?" står det på en av de skyltar som nio iranier visar upp i Calais — efter att ha sytt igen sina munnar i protest mot rivningen av lägret.

Tyck till