ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svensk modell hotas av EU-förslag

  • Foto: TT

Fack och näringsliv i Sverige går gemensamt till storms mot kommande EU-förslag om arbetsmarknaden.
"Hela vårt system i fara", heter det i ett brev till EU-kommissionen om planer som väntas bli presenterade nästa vecka.

Ilskan och oron gäller ett förslag till ändring av de så kallade utstationeringsdirektivet som kommissionen väntas presentera på onsdag.

"Vi oroas över att en revidering av direktivet, utan att fullt ut ta hänsyn till vårt system, sätter hela vårt välfungerande lönebildningssystem i fara. Inte på grund av onda avsikter, utan på grund av brist på förståelse för dess fördelar, både för arbetsgivare och anställda", skriver Carola Lemne från Svenskt Näringsliv, LO:s Karl-Petter Thorwaldsson, TCO:s Eva Nordmark och Göran Arrius från Saco i ett gemensamt brev till EU-kommissionen på torsdagen.

"Värna svenska partsmodellen", fyller Arrius i via Twitter.

Enligt ett läckt utkast till förslag, som TT tagit del av, hävdar EU-kommissionen att deras "modernisering" kommer att "skapa rätta villkor för investeringar" samtidigt som det råder "rättvis konkurrens och skydd för arbetstagarnas rättigheter".

Från svensk sida finns dock rejäla invändningar mot vissa avgörande formuleringar i själva förslaget. LO-juristen Claes-Mikael Jonsson anser bland annat att EU skapar en fullständig osäkerhet kring när det är lovligt att strejka för högre lön.

"Dels så handlar det om att vi riskerar att förlora kontrollen över lönebildningen i Sverige. Man gör lönefrågor till en europeisk angelägenhet. Dels innebär förslaget i praktiken ett förbud av stridsåtgärder för att upprätthålla de lönenivåer som gäller i Sverige", säger Jonsson till TT.

Förslaget har föregåtts av inlagor från olika håll. Sverige och ytterligare sex länder i Västeuropa har slagits för etablerandet av principen "lika lön för lika arbete på samma plats". Nio länder i Östeuropa står på helt motsatt sida.

EU-kommissionens förslag — åtminstone som det nu ser ut — är betydligt mer östligt än västligt.

"Nästan så långt bort i Östeuropa som man kan ställa sig", konstaterar Claes-Mikael Jonsson.

Tyck till