ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Väntas öppna strax ovan nollan

Stockholmsbörsen väntas öppna nära nollstrecket, möjligen med viss dragning uppåt, på torsdagen.

Terminerna för de ledande europeiska handelsplatserna pekade en dryg halvtimma före öppning marginellt upp. IG Markets förhandel indikerade en uppgång runt 0,4 procent för det svenska storbolagsindexet OMXS30.

USA-terminerna var kring oförändrade på torsdagsmorgonen. Börserna i New York stängt svagt upp på onsdagen, efter att länge ha handlats svagt ned. I Asien har indexrörelserna överlag varit positiva på torsdagen.

På råvarumarknaden låg Brentpriset kvar strax under 37 dollar per fat efter onsdagseftermiddagens branta stegring medan koppar steg svagt på basmetallmarknaden.

Nyheter:

* Systemairs rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret (avser november till januari) infriade inte marknadens förväntningar. För första gången på 24 kvartal redovisade bolaget en negativ organisk tillväxt. Försäljningen i Ryssland minskade kraftigt.

* Latour och Melker Schörling har sålt nära 10 miljoner B-aktier i Loomis ihop, eller 12,8 procent av kapitalet. Det innebar att båda investmentbolagen sålt av hela innehaven av B-aktier men att de fortsatt innehar A-aktier. Försäljningen skedde till kursen 249 kronor per aktie. Loomis B stängde på kursen 281 kronor på onsdagen.

* Assa Abloy har sålt sin verksamhet inom billås till Alpha Corporation. Billåsverksamheten, baserad i Tjeckien, omsatte 550 miljoner kronor 2015 och har 450 anställda. Priset uppgick enligt köparen till 17 miljoner euro.

På insidan:

* Ratos storägare och tillika styrelseledamot, Jan Söderberg, har fortsatt köpa B-aktier: den 1 mars köpte han 160.000 stycken via sitt förvaltningsbolag. Han äger därefter 1.080.000 B-aktier, jämte drygt 14 miljoner A-aktier.

* Opus avgående styrelseordförande Göran Nordlund har privat köpt 100.000 aktier i bolaget. Därefter uppgår hans innehav till 663.686 aktier. Utöver det har han ett innehav om 1,8 miljoner aktier via bolaget Fore C Investment Holding AB.

Rekommendationer:

* Efter onsdagens svaga rapport har Jefferies och HSBC båda sänkt riktkursen för Elekta med 4 kronor till 54 respektive 56 kronor. Båda investmentbankerna upprepar behåll.

Tyck till