ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stockholmsbörsen: Stål och verkstad i topp

Stockholmsbörsen steg på torsdagsmorgonen med draghjälp av såväl råvaru- som verkstadsbolag och gick därmed lite bättre än de kontinentaleuropeiska handelsplatserna.

Loomis rasade sedan storägare oväntat sålt majoriteten av sina innehav till underkurs.

Vid 12.30-tiden var OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.392. Aktier för drygt 5 miljard kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX-index och franska CAC 40 marginellt ned.

Kursuppgången fortsatte för stålbolaget SSAB, som steg 5,5 procent och således noterade femte dagen i följd med uppgångar. Sedan förra torsdagen har A-aktien därmed stigit drygt 24 procent.

Stålbolag i Europa och Nordamerika har stigit brant, bland annat mot bakgrund av nya importtullar. På Euronext adderade Arcelor Mittal mer än 5 procent och i USA rusade US Steel och AK Steel över 20 procent på onsdagen efter det senaste tullbeskedet.

Högt upp på vinnarlistan märktes också verkstadsjättarna SKF, Sandvik och Atlas Copco, som alla steg över 3 procent.

På råvarumarknaderna noterades basmetallerna högre, med koppar stabilt över 4.800 dollar per ton. Även oljepriset försvarade de senaste dagarnas högre nivåer på knappt 37 dollar.

Gruvbolaget Boliden steg 2,2 procent och sektorkollegan Lundin Mining 3,2 procent. Även guldproducenten Semafo steg, upp 2,4 procent. Ännu bättre gick det för gruvprospekteringsbolaget Ngex, som lyfte 8 procent. Det Lundinkontrollerade bolaget steg brant också på onsdagen.

Mindre uppgångar noterades för storbankerna. Handelsbanken var än en gång undantaget och handlades strax under nollstrecket.

Fingerprint Cards storägare Johan Carlström delgav via Twitter marknaden sin bedömning att bolaget ska leverera 350-425 miljoner sensorer under 2016. Aktien steg något efter budskapet, men var ned 0,5 procent för dagen.

Kontanthanteringsbolaget Loomis rasade närmare 17 procent till 234:30 kronor sedan storägarna Latour och Melker Schörling tillsammans sålt nära 10 miljoner B-aktier i bolaget, motsvarande 12,8 procent av kapitalet. Det innebär att de båda investmentbolagen sålt av hela innehaven av B-aktier, men att de fortsatt innehar A-aktier.

Försäljningen skedde till kursen 249 kronor per aktie, drygt 11 procent under onsdagens stängningskurs.

"Man behöver inte gilla det, och det gör jag definitivt inte. Men det är så att det blir en rabatt i en sådan här process och det är väldigt svårt att styra", sade Latours vd Jan Svensson om rabatten till Nyhetsbyrån Direkt.

Nedåt var det även för ventilationsbolaget Systemair, som backade nästan 10 procent sedan rapporten för det tredje kvartalet inte levt upp till marknadens förväntningar. För första gången på 24 kvartal redovisade bolaget en negativ organisk tillväxt.

Terminerna för de stora amerikanska börsindexen var vid lunchtid i stort sett oförändrade.