ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Loomis rasade

Rejäla kursuppgångar för ett antal verkstadsbolag hjälpte på torsdagen Stockholmsbörsen till en stängning över nollstrecket. Därmed gick Stockholm bättre än flertalet kontinentala handelsplatser.

Loomis rasade sedan storägare oväntat sålt en stor del av sina innehav till underkurs.

Vid stängning var OMXS30-index 0,4 procent upp till nivån 1.389,5. Aktier för drygt 14 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. I Frankfurt backade DAX-index 0,3 procent och i Paris var CAC 40 cirka 0,4 procent ned.

Makrodata från USA pekade på eftermiddagen lite åt olika håll, men på valutamarknaden tappade dollarn mark sedan Markits inköpschefsindex kommit in under marknadens förväntningar.

I Stockholm toppades storbolagsindex av Atlas Copco, vars båda aktier steg 5,6 respektive 4,6 procent. Bakom kom Sandvik och SKF, båda med uppgångar på över 3 procent.

Inför den kinesiska Nationella folkkongressens möte, som inleds på lördagen, spekuleras i nya ekonomiska stimulansåtgärder och på råvarumarknaderna noterades basmetallerna högre. Koppar handlades stabilt över 4.800 dollar per ton och oljepriset försvarade de senaste dagarnas högre nivåer på omkring 37 dollar per fat för Nordsjövarianten.

Kursuppgången fortsatte för stålbolaget SSAB, som steg för femte dagen i följd, nu med 2,6 procent. Sedan förra torsdagen har A-aktien därmed stigit över 20 procent.

På Euronext adderade marknadsledande Arcelor Mittal mer än 3 procent och i USA rusade stora ståltillverkare för andra dagen i rad efter det senaste beskedet om höga avgifter på import av kinesiskt stål.

Gruvbolaget Boliden steg 0,5 procent och Lundin Mining 2,5 procent. Även guldproducenten Semafo avancerade, upp 6,6 procent, mot bakgrund av ett högre guldpris.

Fingerprint Cards storägare Johan Carlström delgav via Twitter marknaden sin bedömning att bolaget ska leverera 350-425 miljoner sensorer under 2016. Aktien steg något efter budskapet, men slutade dagen 0,3 procent ned.

Kontanthanteringsbolaget Loomis rasade över 17 procent till drygt 232 kronor sedan storägarna Latour och Melker Schörling tillsammans sålt nära 10 miljoner B-aktier i bolaget, motsvarande 12,8 procent av kapitalet. Försäljningen skedde till kursen 249 kronor per aktie, drygt 11 procent under onsdagens stängningskurs.

"Grunden är att vi vill frigöra kapital. /.../ Vi ville helt enkelt ha mer torrt krut den dagen det kan se helt annorlunda ut på börsen", förklarade Melker Schörling AB:s vd Ulrik Svensson försäljningen för Nyhetsbyrån Direkt.

Nedåt var det även för ventilationsbolaget Systemair, som föll 6 procent sedan kvartalsrapporten inte levt upp till förväntningarna. Bland annat redovisade bolaget för första gången på sex år en negativ organisk tillväxt. Goda förutsättningar finns dock för positiva siffror redan kommande kvartal, sade vd Roland Kasper till Direkt.

Hotellbolaget Rezidor steg 8 procent. Enligt Bloomberg News överväger flera bolag ett bud på Carlsons hotellverksamhet. Carlson äger drygt 50 procent av aktierna i Rezidor.

Tyck till