ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Spelet över i Rikshem

  • DET VAR DÅ. Rikshems avgående vd Jan-Erik Höjvall och förre vice vd:n Ilija Batljan på en bild från 2011. Båda har nu fått lämna sina poster efter Di:s och revisorers granskning av Rikshem som inleddes i höstas. Foto: Joey Abrait

Pensionsjättarna AMF och Fjärde AP-fonden sluter fred. De är överens om att fortsätta äga bostadsjätten Rikshem tillsammans. Samtidigt avgår ordförande Mats Mared efter att ha ifrågasatt båda ägarna.
Rikshems vd Jan-Erik Höjvall får sparken och måste lämna senast om en vecka.

”Ja, det har hänt mycket de senaste dagarna. Det är klart att hela den här lösningen bygger på att vi nu har samsyn i vd-frågan”, säger Peder Hasslev, vice vd för AMF.

Det som löste upp knutarna var att Fjärde AP-fondens styrelse svängde och drog tillbaka sitt stöd för Jan-Erik Höjvall, detta sedan fondens vd Mats Andersson meddelat sin avgång. Mats Andersson har backat upp Rikshems vd, trots den allvarliga kritiken i revisorn Martin Krügers granskningsrapport.

AMF och Fjärde AP-fonden gick i går ut ett med gemensamt pressmeddelande, att man är överens om äga Rikshem tillsammans även i fortsättningen.

”Ägarna har även initierat en process för entledigande av Rikshems VD Jan-Erik Höjvall.”

Pensionsjättarna kommer att välja en ny styrelse vid Rikshems årsstämma nästa fredag. Den ska försöka reparera det skadade förtroendet för Rikshem – som är ett av Sveriges största bostadsbolag – efter det som uppdagats i granskningsrapporten.

”Det här är bästa lösningen för Rikshem som nu äntligen kan få arbetsro”, säger Peder Hasslev.

Ser du en risk att Rikshem har skadats av det som hänt?
”Den här situationen som uppstått är ju olycklig för bolaget, därför är det jätteviktigt att komma vidare.”

Tycker du att Jan-Erik Höjvall borde överväga att avgå som vd redan nu för bolagets bästa?
”Det är bara Jan-Erik Höjvall själv som kan fatta det beslutet”, säger Peder Hasslev.

Men i potten ligger ett avgångsvederlag på en årslön, cirka 3,4 miljoner kronor. Om Jan-Erik Höjvall avgår själv får han inte de pengarna.

Samtidigt meddelade Mats Mared på torsdagen att han lämnar Rikshem. Han hade försatt sig själv i en omöjlig situation sedan han på onsdagen ifrågasatt sina ägares beslut i ett brev till bolagets affärskontakter med formuleringar som även kan skada bolaget.

”Ägarna har alltså bestämt sig för att Jan-Erik inte skall vara en del av Rikshems framtid. Jag inser att detta inte bara kommer att få konsekvenser för Rikshem utan kanske också för dig. Det beklagar jag självklart. Vilka konsekvenserna blir och dess omfattning, hoppas jag att bolaget eller ännu hellre ägarna snarast återkommer till”, skrev Mats Mared.

Och i ett mejl till TT i går hyllade Rikshems ordförande än en gång sin vän Jan-Erik Höjvall reservationslöst:

”Bolagets ägare, AMF och AP4, har i dag i separata pressmeddelanden kungjort att den framgångsrike vd:n, en av branschens skickligaste enligt min och många andras mening, inte längre är rätt person att leda bolaget in i framtiden.”

Di skickade därför ett mejl till Mats Andersson på Fjärde AP-Fonden med följande fråga: Mats Mared meddelade för en stund sedan att han avgår ur Rikshems styrelse och beskriver Jan-Erik Höjvall som en framgångsrik vd. Vad tycker du – delar du din styrelses uppfattning om Rikshems vd eller delar du Mats Mareds uppfattning?

Vid denna tidnings pressläggning hade Mats Andersson fortfarande inte svarat på frågan, inte heller Di:s fråga om hans syn på överenskommelsen med AMF. Detta trots att Fjärde AP-fonden ska präglas av öppenhet och transparens. Mats Andersson har fortfarande inte svarat på ett mejl med frågor av betydande allmänintresse som Di skickade till honom i söndags, klockan 20.49.

Di:s granskning av Rikshem började i september i fjol och kom tidigt att omfatta även ägarnas agerande. I dag, fem månader senare, har Fjärde AP-Fondens vd Mats Andersson meddelat sin avgång, liksom fondens vice vd Magnus Eriksson. Rikshems vice vd har tvingats gå och snart även vd och bolagets ordförande.

Men Rikshems topptrio går inte lottlösa utan har tjänat nästan 70 miljoner på sina första konvertibler i Rikshem som bolaget köpte tillbaka i fjol. Jan-Erik Höjvall gjorde ett klipp på 34 Mkr och Mats Mared 16 Mkr. Detta konvertibelprogram saknade tak och var godkänt av Fjärde AP-fonden innan AMF kom in som ägare. Ytterst ansvarig för konvertibelprogrammet var Mats Andersson i egenskap av vd för Fjärde AP-fonden.

Tyck till