ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Solenergin allt hetare

  • Foto: TT

Marknaden för solenergi utanför stamnätet väntas öka med närmare 30 miljarder kronor. Nu tar Asien och Afrika ledningen inom industrin.
Nästan 100 miljoner hushåll världen över kan drivas med solpaneler 2020, enligt Bloomberg New Energy Finance.

Marknaden för solenergi som är fristående ”off-grid” från stamnätet har vuxit till mer än 6 miljarder kronor. Att jämföra med en praktiskt taget obefintlig sådan för ett årtionde sedan, enligt en rapport från det Londonbaserade forskningsbolaget och Världsbankens grupp Lightning Global.

New Energy Finance väntar en ökning till nästan 27 miljarder kronor i slutet av decenniet.

Det finns omkring 1,2 miljarder människor utan tillgång till energi och ytterligare en miljard som är anslutna till ett lokalt stamnät som ofta är instabilt. Efterfrågan på tillförlitlig energi är skyhög från en växande befolkning och stigande industrialisering i tillväxtekonomierna.

Industrin siktar in sig på Afrika söder om Sahara och utvecklingsdelar av Asien. Cirka 95 procent av dessa människor berörs. Kenya, Tanzania och Etiopien är ledande.

"Stora marknader med låg tillgång energi och en befintlig distributionskedja för bärbara PV-produkter skapar förutsättningar för denna teknik", säger Itamar Orlandi, analytiker på Bloomberg New Energy Finance till Bloomberg.

"En stor del av tillväxten kommer att fortsätta att komma från dagens stora marknader, medan starkare ekonomier med instabila elnät som Nigeria kan se en ökad efterfrågan på stora soldrivna hemsystem", fortsätter han.

Solsystemen sträcker sig från soldrivna lyktor till paneler på taken som kan driva flera lampor, en fläkt, en tv och ladda mobiltelefoner. Det finns cirka 100 företag som arbetar med off-grid i solcellsindustrin idag. De har sålt cirka 20 miljoner produkter hittills och når 89 miljoner människor över hela världen.

I Sverige ökar också användningen av solenergi. Linköping är överlägset bäst. Mellan 2010 och 2015 minskade priserna för solenergi med 75 procent i landet. Trots det står det endast för 0,1 procent av landets totala elproduktion. I exempelvis Tyskland och Italien står solenergin för 8 procent, enligt Dagens Nyheter.

Tyck till