ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Småspararna lämnar småbolagen för hög utdelning

  • Foto: Leif R Jansson / TT

I februari passade småspararna på att lämna småbolagen för stabila storbolag med hög utdelning. Samtidigt hämtade många hem vinsterna i läkemedelsbolaget Meda som ser ut att bli uppköpt av en amerikansk bjässe.

Storbolag med hög utdelning och investmentbolag stod på önskelistan hos småspararna i februari. Under det tillfälliga börsrallyt i mitten av månaden har småspararna tankat högutdelande bankaktier och investmentbolag som Kinnevik, Investor och Ratos. De tycks åtminstone tillfälligt vara klara med småbolagen.

”Förra året gjorde man rekordhandel i småbolag. Det är pendeln som svänger tillbaka när man blir påmind om att de också kan gå ner”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Joakim Bornold på Nordnet tror inte bara att det handlar om att få del av storbolagens utdelningsfest under våren. Även jämfört med samma period förra året söker sig spararna till storbolag i högre utsträckning. Nu har intresset skiftat över till större bolag med högre direktavkastning.

”Många av de här storbolagen tog väldigt mycket stryk under andra halvåret och i början av januari och kom ner rejält i värderingen. Efter ett väldigt starkt småbolagsår tror jag att många passade på att ta hem vinster och placera dem i bolag som upplevs som lite tryggare”, säger Joakim Bornold.

Trots turerna kring Swedbank, komplett med polisanmälan mot den sparkade vd:n Michael Wolf och frågetecken kring styrelseordförande Anders Sundströms hantering av affären, har småspararna flockats runt storbanken.

”Det är uppenbarligen så att man tycker att Swedbank kanske tagit lite för mycket stryk i kursen och att det faktiskt kan vara köpläge”, säger Joakim Bornold.

Claes Hemberg påminner om att Swedbank alltid varit en folkaktie och att småspararna håller koll på storbanken. Han tror ändå att många köper aktien i dag på förhoppningar om en omstart för Swedbank.

”Jag tror att Swedbankspekulanterna förväntar sig någon stor förändring av banken vilket vi egentligen inte sett några bevis för”, säger Claes Hemberg.

Konjunkturoron syns på nätmäklarnas säljlistor där konjunkturkänsliga industribolag som SKF, ABB och Ericsson dominerar. Mest sålda hos både Avanza och Nordnet blev Meda. Amerikanska Mylan lade ett jättebud på den svenska läkemedelstillverkaren i början av februari på max 165 kronor per aktie. Sedan dess är Meda upp 75 procent.

”Meda har varit ett av börsens mest framgångsrika tillväxtbolag men resan för aktieägarna har varit minst sagt skakig. En femtedel av aktieägarna har nu tackat för kaffet och lämnat aktien helt”, säger Claes Hemberg.

Mest köpta aktierna hos nätmäklarna i februari
Avanza Nordnet
Fingerprint Cards H&M
Tele2 Fingerprint Cards
Investor Tele2
Swedbank Ica
SEB Kinnevik
Ica Investor
Kinnevik Ratos
Nokia Teliasonera
Nordea Swedbank
JM Tobii
Mest sålda aktierna hos nätmäklarna i februari
Avanza Nordnet
Meda Meda
Ericsson Attendo
SKF Ericsson
Lundin Petroluem SKF
ABB Lundin Petroleum
Volvo Lindab International
Evolution Gaming New Wave Group
Kappahl NCC
NCC ABB
Peab B&B Tools

 

Tyck till