ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

S tar rot-attackerna med ro

  • Leif Jakobsson, socialdemokratisk vice ordförande i skatteutskottet. Foto: TT

Oppositionen riktar hård kritik mot regeringens förändringar av rot- och rutavdraget, sedan effekterna nu blivit synliga. Men Socialdemokraterna försvarar förändringarna.

Antalet företag som utför rot-arbeten minskade med 17 procent i februari jämfört med motsvarande period i fjol, enligt ny statistik från Skatteverket. Antalet köpare sjönk med 27 procent och de utbetalda beloppen från Skatteverket föll med 38 procent.

Den färska statistiken fick branschorganisationen Företagarna att rikta kritik mot regeringens regeländringar, och nu kommer hård kritik även från Allianspartierna.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson säger att effekterna är nästan exakt vad partiet varnat för.

”Även om man gör ingrepp som man ser som relativt små så får de ändå snabbt konsekvenser både för kunderna och för företagare som inte vågar satsa pengar. Jag tycker att det här är helt logiskt, och tråkigt”, säger han.

Från socialdemokratiskt håll konstateras att man knappast togs på sängen av utvecklingen i februari. Partiet har alltid sett rot som en ”konjunkturöverbryggare” snarare än ett sätt att motverka svartarbete, enligt Leif Jakobsson, socialdemokratisk vice ordförande i skatteutskottet.

”Vi ser det inte på det sättet att man ska belöna branscher som inte kan hålla sig till skattereglerna. När det gäller den beloppsmässiga minskningen så motsvarar det ungefär den sänkning i subventionen som vi hade tänkt oss”, säger han.

Regeringen har alldeles uppenbart haft fel i att regeländringarna inte skulle påverka företagandet och jobben, hävdar Centerpartiets näringslivspolitiske talesperson Helena Lindahl.

”Rut och rot har öppnat dörrar för mer företagande och jobb för såväl kvinnor som utlandsfödda. Det regeringen gjort nu är att underminera den tillväxten och göra det mer attraktivt med svarta tjänster inom dessa sektorer. Det är beklagligt och sorgligt.”

Även Ulf Kristersson pekar på en uppenbar risk för att svartjobben kommer att öka.

”Den ena sidan av myntet är att det minskar företagsamhet och vanlig legal affärsverksamhet. Den andra sidan är förstås att vi går tillbaka till ett läge där tjänsterna utförs, men att de i stället görs svart”, säger han.

Leif Jakobsson konstaterar dock att regeringen kommer att bekämpa svartarbete med andra metoder. Ett exempel som nämns är kommande regler om månadsrapportering av skatter och socialförsäkringar som kommer att gälla hela arbetsmarknaden, som ska effektivisera Skatteverkets arbete.

”Vi är inte med på resonemanget att skillnaden mellan om en köpare ska vara laglig eller kriminell hänger på om man får 30 eller 50 procent från staten. Det blir nästan lite patetiskt, och då kommer vi att leta upp dem på annat sätt.”

Socialdemokraterna ska nu bredda rutavdraget till att även täcka flyttjänster. Men det innebär inte att man kan tänka sig att höja taket för rutavdraget till den tidigare nivån på 50.000 kronor per person och år, säger Leif Jakobsson.

Att Socialdemokraterna nu ska bredda rutavdraget till att även täcka flyttjänster innebär inte att man kan tänka sig att höja ruttaket till sin tidigare nivå på 50.000 kronor per person och år.

”Nej, vi pratar om 2 procent av rutanvändarna som berörs av taket. Vi är inte ute efter att några ska använda det jättemycket mer, utan det handlar om att fler ska använda det litegrann.”

Tyck till