ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Republikaner varnar för Trump

  • Foto: TT

Ledande republikaner har samlat sig till frontalangrepp mot fastighetsmagnaten Donald Trump. Förre presidentkandidaten Mitt Romney uppmanar sitt parti att avvisa Trump, som leder det republikanska kampanjfältet.

Romney kallade i ett tal i Utah på torsdagen Trump för "bluffare" och "bedragare". Innehållet i talet hade läckt ut i förväg.

För Romney är det också ett sätt att ge igen — Trump har gång på gång angripit honom under sin kampanj. Trump har sagt att Romney borde ha besegrat Barack Obama 2012 men att hans misstag tog död på hans chanser.

Romney skrädde inte sina ord när han beskrev vad som karakteriserar Trump: mobbning, kvinnofientlighet, oärlighet, girighet.

I den republikanska presidentvalskampanjen återstår nu tre utmanare till Trump — den 44-årige senatorn från Florida Marco Rubio, Ted Cruz, 45-årig senator från Texas och John Kasich, 63-årig guvernör i Ohio.

Minst 70 republikaner som ägnat sig åt utrikespolitik har undertecknat ett brev där de tar avstånd från Trump och säger att hans förslag skulle underminera USA:s säkerhet.

"Trumps egna uttalanden leder oss till slutsatsen att han som president skulle nyttja sin befogenhet att agera på sätt som gör Amerika mindre säkert, som skulle förminska vår ställning i världen", står det bland annat i brevet som publicerades på bloggen "War on the Rocks" i onsdags kväll.

Bland undertecknarna finns förre chefen för Världsbanken Robert Zoellick, förre ministern för inrikes säkerhet Michael Chertoff och Dov Zakheim, topptjänsteman i Pentagon under president George W Bush.

De tar avstånd från flera av Trumps utrikespolitiska uttalanden, däribland hans antimuslimska kommentarer, hans förslag om att bygga en mur mot Mexiko för att stoppa invandring och hans insisterande på att Japan ska betala mer för USA:s bidrag till dess säkerhet.

New Jersey-guvernören Chris Christie, som själv hoppat av den republikanska kampanjen, trädde fram till Trumps försvar.

"Jag har uppmanat honom att inte lämna partiet", sade Christie.

Trump har upprepade gånger hotat att lämna Republikanska partiet om han inte respekteras. Till ABC News sade han på torsdagen att Republikanerna borde vara glada över att han fört in miljoner fler människor i partiet:

"De lämnar Demokraterna. De lämnar de oberoende. Och de är med mig till hundra procent."

Tyck till