ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen överväger att flytta myndigheter

  • CSN återfinns i Sundsvall. Nu öppnas dörren för att de får sällskap. Foto: TT
Regeringen ska undersöka om det finns myndigheter som har möjlighet att bedriva sin verksamhet på andra orter än i Stockholm. Det skriver statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi på DN Debatt.

Enligt Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi arbetar drygt hälften av Sveriges statsanställda i Stockholms län, Västra Götaland och Skåne. De poängterar att det inte är underligt att dessa obalanser upplevs som orimliga och att Sverige behöver en kursändring.

”Vi kommer därför noga att analysera om det finns myndigheter som har förutsättningar för att bedriva sin verksamhet på andra håll i landet än i Stockholm län. Det är flera faktorer som behöver vara med i en sådan bedömning: verksamhetens art och omfattning, kompetensbehov, lokalkostnader med mera”, skriver Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi på DN Debatt.

Därför har regeringen nu gett Statskontoret i uppdrag att undersöka hur myndigheter resonerat vid beslut om lokalisering samt presentera utgångspunkter för ett fortsatt arbete kring var myndigheterna ska ligga.

”Det avgörande skälet till varför regeringen engagerar sig i frågor om myndigheternas lokalisering, omlokalisering av myndighetsfunktioner och av hela myndigheter är att staten ska ta sitt ansvar för ett Sverige som håller ihop. Människor, orter och hela bygder ska inte känna sig övergivna”, skriver Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi på DN Debatt.

Tyck till