ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Sjunkande ränte-PMI

Europabörserna handlas nära nollan på torsdag förmiddag efter asiatiska börsuppgångar som drevs av förhoppningar om kinesiska stimulanser. Statspappersräntorna i Europa är också rätt stabila och på valutamarknaden har dollarn försvagats något.

På statistikfronten kan nämnas att inköpschefsindex för tjänstesektorn, precis som för industrin, överlag visat på en vikande trend i februari.

Tyska räntor visar små förändringar, med den tioåriga statsobligationsräntan stabil på 0,20 procent. Den svenska tioårsräntan är upp 1 punkt till 0,35 procent.

Definitiva tjänste-PMI för euroområdet reviderades upp något från den preliminära statistiken, men det sammanvägda inköpschefsindexet sjönk ändå till 13-månaderslägsta 53,0 i februari från 53,6 i januari.

Detaljhandeln i euroområdet var däremot starkare än väntat i januari, +0,4 procent från i december och +2,0 procent från januari 2015.

Silf/Swedbanks svenska inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk klart mer än väntat, till 55,8 i februari från 59,3 i januari. Nedgången drevs av sjunkande delindex för orderingång och affärsvolym.

Markits inköpschefsindex för Storbritanniens tjänstesektor sjönk till treårslägsta 52,7 från 55,6 förra månaden, vilket var klart svagare än väntade 55,1. Rädsla för Brexit pekas av enkätdeltagare ut som en förklaring till den minskade optimismen, liksom tecken på vikande efterfrågan.

I Asien sjönk tjänste-PMI i såväl Kina som Japan. Caixin/Markit inköpschefsindex för tjänstesektorn i Kina sjönk till 51,2 i februari från 52,4 i januari och composite-PMI sjönk tillbaka under 50-nivån.

Kinas folkkongress ska samlas i veckan för att anta en ny femårsplan. Reuters rapporterar, med hänvisning till källor, att de då kommer att anta ett mål om en penningmängdstillväxt på cirka 13 procent i år, en signal om att mer lättnader är att vänta när ekonomin genomgår en smärtsam omstrukturering.

Målet för inflationen kommer sättas vid cirka 3 procent i år, och sammantaget ska det vara förenligt med målet för BNP-tillväxten, som satts till 6,5 till 7 procent för i år.

USA-räntorna har sjunkit tillbaka ett par punkter, efter ett uppställ de senaste dagarna som drivits av att oväntat stark amerikansk stegrat förväntningarna på räntehöjningar från Federal Reserve. Sannolikheten är dock bara 10 procent för att det blir en höjning nu vid kommande räntemöte om två veckor, enligt prissättningen i fed funds-terminerna. Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan är ned 2 punkter till 1,85 procent, från onsdag eftermiddag.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, visade att den amerikanska ekonomin fortsatte att expandera i överlag blygsam till måttlig takt.

Förhållandena på arbetsmarknaden fortsatte att förbättras och bedömningen om lönetillväxten var lite starkare. Löneökningarna, i fokus för Federal Reserve just nu, varierade från "oförändrad till stark" mellan distrikten.

Richard Falkenhäll skriver i SEB:s morgonbrev att Beige Book pekar mot att den kraftiga förbättringen på den amerikanska arbetsmarknaden nu börjar spilla över i högre löneökningar

"Bland annat skriver Fed att arbetsmarknaden fortsätter att stärkas och att några distrikt till och med rapporterar om brist på arbetskraft inom vissa yrkesgrupper. Vidare skriver man att lönerna nu stiger överlag och inom merparten av distrikten rapporteras om viss eller stark lönetillväxt, vilket inte var fallet i januarirapporten", skriver han.

Från USA kommer i eftermiddag ISM:s tjänste-PMI för februari, som väntas ha sjunkit svagt till 53,0 från 53,5. Motsvarande preliminära index från Markit sjönk till 49,8 från 53,2.

Dessutom kommer industriorder i januari från USA, som väntas ha ökat 2,1 procent från föregående månad. Preliminära data över order varaktiga varor visade en klar uppgång i januari.

På valutamarknaden har dollarn tappat något och bland annat gått till 1:087 mot euron från 1:084 vid svensk stängning på onsdag eftermiddag. Yenen handlas stabilt runt 114 mot dollarn.

Den kinesiska yuanen har stärkts mot USA-dollarn på torsdagen efter att PBOC satt en referenskurs för yuanen som är 0,12 procent starkare. I bakgrunden finns också förhoppningar om kinesiska stimulanser.

Den svenska kronan har stärkts 2 öre mot dollarn till 8:60 och tappat 1 öre mot euron till 9:35.

 

 

USD/SEK 8:6039 (8:6221) Statsobl 2y -0,61 (-0,60)
EUR/SEK 9:3520 (9:3444) Statsobl 10y 0,55 (0,54)
EUR/USD 1:0871 (1:0837) Räntegap/ty 35 (34)
US obl 10y 1,85 (1,87) Tysk obl 10y 0,20 (0,20)
Tyck till