ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Kronan stärktes

Efter en minst sagt turbulent inledning på 2016 har lugnet delvis återvänt till finansmarknaderna. Riskaptiten har förbättrats, med stigande börser och råvarupriser.

På torsdagen kom dock ett litet bakslag i rekylen. Europabörserna var svagt ned vid den svenska räntemarknadens stängning och statspappersräntorna sjönk tillbaka ett par punkter på båda sidor Atlanten.

På valutamarknaden försvagades dollarn medan yenen stärktes. Oljepriset var ned någon procent. Asienbörserna steg däremot på förhoppningar om nya kinesiska stimulanser när Kinas folkkongress samlas senare i veckan för att anta en ny femårsplan.

Tyska räntor sjönk ett par punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter ned till 0,18 procent. Den svenska tioårsräntan sjönk 1 punkt till 0,53 procent.

De amerikanska marknadsräntorna sjönk tillbaka på onsdagskvällen, efter ett uppställ de senaste dagarna som drivits av att oväntat starka amerikanska data stegrat förväntningarna på räntehöjningar från Federal Reserve. Den nedgången höll i stort sett i sig på torsdagen och den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan var vid svensk stängning 2 punkter ned till 1,85 procent, från samma tid på onsdagen.

På USA-agendan var ISM:s inköpschefsindex för tjänstesektorn i fokus, efter att Markits motsvarande index visat på ett kraftigt fall.

ISM:s tjänste-PMI kom dock i stället in lite bättre än väntat, med en marginell nedgång till 53,4 i februari från 53,5 i januari. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var 53,0.

Index över affärsaktiviteten steg rejält, orderindex backade något men noterade ändå 55,5. Sysselsättningsindex sjönk samtidigt under det viktiga 50-strecket, ned till 49,7 från 52,1 förra månaden. Det senare är en svag signal inför den amerikanska jobbrapporten på fredagen, men andra indikatorer ser bättre ut.

Markits tjänste-PMI sjönk till definitiva 49,7 från 53,2. Industrins orderingång i USA steg 1,6 procent i januari från i december, väntat en uppgång med 2,1 prcent.

I övriga världen visade tjänste-PMI överlag också en vikande trend i februari. Definitiva tjänste-PMI för euroområdet reviderades visserligen upp något från den preliminära statistiken, men det sammanvägda inköpschefsindexet sjönk ändå till 13-månaderslägsta 53,0 från 53,6 i januari.

BNP Paribas skrev i en kommentar att statistiken visar att euroområdet tappar visst momentum och att det inte längre verkar som om tjänstesektorn är immun mot den tidigare nedgången i industrin. Dessutom sjönk prisindex, vilket förutom lägre råvarupriser även speglar svag efterfrågan, enligt BNP Paribas.

"Med aktiviteten som tappar momentum och ökade disinflationsrisker räknar vi med att ECB kommer in nästa vecka igen och lättar på sin penningpolitiska hållning ytterligare", skrev banken.

ECB lämnar räntebesked i nästa vecka och marknaden är inställd på nya stimulanser.

Här hemma sjönk Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn klart mer än väntat, till 55,8 i februari från 59,3 i januari. Nedgången drevs av sjunkande delindex för orderingång och affärsvolym.

Markits inköpschefsindex för Storbritanniens tjänstesektor var ned till treårslägsta 52,7 från 55,6. Rädsla för Brexit pekas av enkätdeltagare ut som en förklaring till den minskade optimismen, liksom tecken på vikande efterfrågan.

I Asien sjönk tjänste-PMI i såväl Kina som Japan. Caixin/Markit inköpschefsindex för tjänstesektorn i Kina sjönk till 51,2 i februari från 52,4 i januari och composite-PMI sjönk tillbaka under 50-nivån.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, visade att den amerikanska ekonomin fortsatte att expandera i överlag blygsam till måttlig takt. Det som tilldrog sig mest intresse var att bedömningen om lönetillväxten var lite starkare. Löneökningarna, i fokus för Federal Reserve just nu, varierade från "oförändrad till stark" mellan distrikten.

På valutamarknaden försvagades dollarn löpande under hela dagen. Dollarn tappade till 1:093 mot euron från 1:084 vid svensk stängning på onsdag eftermiddag.

Yenen stärktes något när en viss riskaversion smög sig in på marknaderna och gick till 113:55 mot dollarn från 113:95.

Kronan stärktes 5 öre mot dollarn till 8:57 och tappade 3 öre mot euron till 9:37.

Tyck till