ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nordea räknar med nollränta i Norge

Nordea har nu ändrat sin prognos för den norska centralbankens styrränta från två till tre ytterligare sänkningar. Därmed räknar banken med att styrräntan når noll i slutet av 2016. Det framgår av en dagsfärsk analys.

I dagsläget ligger Norges styrränta på 0,75 procent.

Flera anledningar nämns som bakgrund till den sänkta prognosen. Oljepriset är lägre och förväntas komma att kvarstå vid lägre nivåer under en längre period. Det innebär större kostnadsnedskärningar och lägre investeringar inom oljesektorn.

Norges ekonomi stagnerade under det andra halvåret 2015 och förutom de oljerelaterade nedgångarna fanns det även andra svaghetstecken som stora investeringsneddragningar från företag utanför oljesektorn.

Dessutom förväntas löneavtalen bli måttligare än vad man tidigare räknat med, riskerna för den internationella utvecklingen har ökat och räntorna i omvärlden har samtidigt fallit markant.

"Tre sänkningar behövs sannolikt för att förhindra att den norska kronan stärks för mycket", skriver Nordea.

Tyck till