ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Monsterrobot till Sverige

Umeå-företaget Robotcenter Norr får order på Sveriges största robot för tunga, dyra lyft. Men prislappen är hemlig.

Robotcenter Norr (RCN) inledde 2016 med en order på Fanuc-roboten M-2000iA/900.

Knappt fyra meter hög och med en vikt på 9,6 ton klarar den att hantera en vikt på hela 900 kg. Roboten är den hittills största som kommer användas i en automationsanläggning i Sverige.

”Den är enorm. Jag trodde det skulle dröja längre innan någon i Sverige efterfrågade en så stor robot. Man ska aldrig sluta förvånas inom den här branschen”, säger Christer Larsson, vd för RCN, till Qimtek.

Men det är ingen lågbudgetrobot.

”M-2000iA/900 kostar uppåt 3 miljoner kronor”, uppskattar Christer Larsson till Dagens industri.

RCN har sitt kontor i Umeå. Under drygt 15 år har företaget konstruerat, levererat och installerat automatiserade helhetslösningar inom industrin.

Företaget samarbetar med det japanska företaget Fanuc sedan tre år tillbaka. Partnern är världsledande inom robotautomation och tidigare i år ledde detta samarbete till att en av de största robotarna i världen levereras till Sverige.

Men det krävs att stora objekt är under produktion under en lång tidsperiod för att företag ska vilja använda sig av denna monsterrobot.

Vilket företag som köpt roboten och exakt vad den ska användas till är inte offentligt, men förväntas bli under 2016.

”Vi kommer förmodligen kunna gå ut med mer specifik information gällande detta projekt redan under detta kvartal”, säger Christer Larsson till Qimtek.

Men ett större monster är i antågande. Roboten Fanuc M-2000iA/2300 gör sin svenska debut under Elmia-mässan 10-13 maj i år. Över fyra meter hög och 11 ton tung ska den lyfta en bil över fyra meter upp i luften. Större och starkare än någon tidigare robot.

”Vi vill inte avslöja priset än, men M-2000iA/2300 är ett mer kostnadseffektivt sätt att flytta tunga och dyra objekt än vad som varit möjligt tidigare”, säger Oliver Selby, marknadsansvarig på Fanuc till Dagens industri.

Tyck till