ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mertzigs aktiefond förlorar stjärnglans

  • INTE PÅ TOPP. Hans Mertzigs stjärnfond har gjort investerarna besvikna. Foto: Karin Skoog

Med en avkastning omkring noll procent blev fjolåret en besvikelse för investerare i den tidigare stjärnmäklaren Hans Mertzigs aktiefond.
Verkstads- och bankaktier var sänken i fondportföljen.

Tillsammans med sin son Magnus startade Hans Mertzig fonden Mertzig Equity Fund Sweden för fem år sedan. Första året rivstartade fonden med en avkastning som slog index med drygt 8 procent.

2012 blev också ett år då fonden slog sitt eget jämförelseindex, Stockholmsbörsens SIXPRX som inkluderar utdelningar. Övriga år har fonden inte nått upp till sitt jämförelseindex.

”Vi har en väldigt koncentrerad portfölj, bara mellan 15 och 20 innehav. Då blir det ibland stora avvikelser från index, både uppåt och nedåt”, säger Hans Mertzig.

Fondens avkastning för 2015 blev minus 0,08 procent, väsentligt sämre än det breda utdelningsindexet som steg med 10,5 procent.

”Vi drabbades av att fonden främst har placerat i de stora börsbolagen, en grupp som inte gick så bra 2015”, säger Hans Mertzig.

”Sandvik och Volvo hör till våra absolut största innehav, men de har haft en tråkig utveckling. Vi hade en förhoppning om att verkstadsbolagen skulle gå bra under fjolåret”, säger han.

Verkstadsjättarna stod vardera för 10 procent av fonden, samtidigt som innehavet av bankaktier också gick knackigt.

”Vi är inte glada åt utvecklingen, men det är ingen katastrof. Vi är långsiktiga investerare. I år har det däremot gått lite bättre, fonden har gått bättre än index”, säger Hans Mertzig.

Bland fondens ljuspunkter märks Boliden och Hexagon, liksom Carl Bennets börsnykomling Lifco.

”Det var fjolårets bästa aktie, och vi har varit med sedan start och har en betydande position i bolaget”, säger Hans Mertzig.

Fonden kvalar in på listan över de 15 största ägarna i konglomeratet Lifco.

Med en avgift för förvaltningen på 2 procent av kapitalet har fondbolaget varit en succé för grundarna, som är familjen Mertzig. Vinsten för 2014 landade på 40 miljoner kronor och den sammanlagda vinsten för åren 2010 till och med 2014 summeras till 108 Mkr.

Har några investerare lämnat fonden?
”I fjol hade vi inflöden på 163 miljoner kronor. Sammantaget har vi främst institutioner som investerare, då minsta insättning är 10 miljoner kronor”, säger Hans Mertzig.

Fonden förvaltar i dag 3,5 miljarder kronor åt omkring 35 andelsägare. Vilka de är avslöjar inte fondbolaget, men det ryktas om att Stefan Persson, huvudägare i H&M, hör till de största investerarna.

Tyck till