ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Macquarie: Läge att slå till på diamanter

  • Foto: Martial Trezzini/TT

De starka resultaten från branschledande De Beers och Alrosas senaste försäljningar av rådiamanter är de första riktigt goda nyheterna för diamantmarknaden på nära två år.

Det skriver investmentbanken Macquarie i en marknadskommentar på torsdagen.

De bättre tiderna gäller inte bara gruvbolagen, utan också övriga led i näringskedjan från rådiamanter till slipade juveler.

"Diamantaires (de som klyver och slipar rådiamanter -reds anm) rapporterar också att vinstmarginalerna har ökat, utan tvivel en funktion av det nästan 20-procentiga prisfallet på rådiamanter under 2015", skriver Macquarie.

De Beers sålde, som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat, diamanter för 610 miljoner dollar vid den andra av årets tio planerade försäljningar. Priserna uppges ha varit stabila.

"Efterfrågan på rådiamanter fortsätter att visa tecken på förbättring", kommenterade bolaget tidigare i veckan.

Vid de tre föregående försäljningarna såldes diamanter för 70, 248 respektive 545 miljoner dollar.

Ryska Alrosa sålde rådiamanter för 780 miljoner dollar vid årets två försäljningar. Priserna hölls stabila för sjätte månaden i följd, enligt Diamonds.net.

"Även om vi tror att den senaste tidens prisuppgång har mer att göra med lageruppbyggnad än med en äkta ökning av efterfrågan, är implikationerna positiva för rådiamantproducenterna", skriver Macquaries analytiker.

På lite längre sikt är utsikterna ännu ljusare ut för branschen, delvis mot bakgrund av den starkare dollarn och svagare råvaruvalutorna, men också av andra skäl.

"Från 2018 och framåt bör nedläggningar av gruvor, i kombination med stark efterfrågan, ha en mycket positiv inverkan på diamantpriser och gruvbolagens lönsamhet", menar investmentbanken, som dock inte räknar med några stora prisuppgångar under 2016.

Vinterns återhämtning drivs bland annat av en stark USA-marknad. I USA, som står för drygt 40 procent av den globala efterfrågan på slipade diamanter, steg försäljningen med 6 procent i januari. Därmed har försäljningen ökat nio månader i följd.

I Asien är situationen alltjämt mer utmanande, då en allt svajigare kinesisk ekonomi och en hård antikorruptionskampanj har minskat efterfrågan på lyxvaror.

Bland rådiamantproducenterna föredrar Macquarie Petra Diamonds och Gemfields, medan Firestone och Gem Diamonds får neutral rekommendation.

Tyck till