ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: Nivåerna på rut och rot måste höjas

  • Magdalena Andersson.

Man ska inte vara förvånad över att antalet rot- och rutarbeten minskade efter försämringen av avdragen vid årsskiftet. Skattesänkningar får alltid effekter. Skärper man skatterna anpassar sig människor efter det. Likaså om man lindrar skatterna. Det är bara i finansministrars tabelltillvaro som skatteförändringar kan bokföras utan hänsyn till beteendeförändringar.

Det är organisationen Företagarna som har tagit reda på hur stor nedgången i rut- och rotjobb har blivit.

Antalet företag som utför rotarbeten har minskat med 17 procent och antalet kunder har minskat med 27 procent. Antalet rutföretag har minskat från 7.176 stycken till 6.199 trots att efterfrågan ökar. Alla siffror gäller jämförelse med februari i fjol.

När det gäller rotarbeten kan visserligen nedgången ha att göra med efterfrågan toppade i höstas inför försämringen av avdraget. Men tyvärr är nedgången knappast tillfällig. När avdraget minskar från 50 till 30 procent försämras kalkylen. Ett antal ombyggnadsåtgärder som tidigare skulle ha betalats vitt kommer framöver att göras oavlönat, svart eller inte alls.

När det gäller rutsektorn har finansminister Magdalena Andersson försvarat sänkningen av taket till 25.000 kronor med att det är ytterst få som efterfrågar ruttjänster på höga belopp. Underförstått är att hushåll som har så dyra ruttjänster inte är stödvärda.

Men rut har aldrig varit tänkt som en subvention till köparen som det ibland låter i debatten. Rutavdraget innebär att man tar bort en skattekil som gör det orimligt dyrt att köpa privata tjänster. Det är bakgrunden till att rutavdraget är i stort sett självfinansierande – det går till tjänster som annars inte skulle ha utförts, i varje fall inte vitt. Och skatterna som kommer in från rutföretaget och dess anställda motsvarar i stort sett avdragets värde.

Vill man att tjänstesektorn ska öka måste någon efterfråga tjänsterna också. Mot den bakgrunden är det ytterst olyckligt att sänka taket.

När regeringen nu dessutom, i enlighet med överenskommelsen med oppositionen, ska bredda rutavdraget till att omfatta flyttjänster och trädgårdsarbete måste avdragstaket höjas, helst till ännu mer än 50.000 kronor.

Rut och rot är till för att ge jobb. Då är det fel att begränsa dem som faktiskt har råd att efterfråga dessa tjänster. Regeringen bör ta chansen och modifiera sitt liggande lagförslag.

Tyck till