ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Klirr i kassan för pensionärerna

  • Foto: Colourbox
Försäkringsbolagens placeringstillgångar ökar sista kvartalet 2015, enligt SCB. Men det kan vara en kortvarig uppgång. Redan första kvartalet 2016 kan det vända.

”Som börsen ser ut i dag så ligger nog de flesta bolag negativt”, säger Per Frennberg, kapitalförvaltningschef på Alecta, som har störst tillgångar av försäkringsbolagen.

Försäkringsbolagens placeringstillgångar ökade med 120 miljarder under sista kvartalet jämfört med samma period året innan. Värdet uppgår till 4.008 miljarder kronor.

”Vi hade ett positivt kvartal, inte hysteriskt men positivt.”, säger Per Frennberg som uppger att det beror på att både aktiemarknaden och onoterade tillgångar som fastigheter hade ett starkt kvartal.

Tillgångarna ökade med 64 miljarder jämfört med föregående kvartal. Premieintäkterna steg med knappt 5,4 miljarder.

Per Frennberg tror att branschens tillgångar minskat hittills under första kvartalet 2016, men avstår från att sia om innevarande helår.

”Så länge ekonomin går bra ser det hyggligt ut. Men det är klart att det finns saker att oroa sig för i omvärlden och vi har haft fyra bra år. Då ökar risken för bakslag”, säger han.

Livförsäkringsbolagen står för nästan 90 procent av branschens tillgångar och enligt Per Wennberg styrs värdet till stor del aktiemarknaden.

”Pensionssparande växer så länge befolkningen och lönerna växer. Det sjunker egentligen bara vid börsfall”, säger han.

Skadebolagens tillgångar uppgår till 497 miljarder kronor, en minskning med 34 miljarder jämfört med sista kvartalet året innan.

Tyck till