ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Illavarslande för USA:s jobb

Dystra tongångar i USA:s presidentvalsdebatt gör det lätt att känna sig nedslagen över ekonomin.
En svit motsägelsefull amerikansk statistik gjorde på torsdagen lite för att muntra upp humöret – och bäddar för en riktig rysare på fredagen.

På fredagseftermiddagen presenteras den viktiga jobbsiffra som visar temperaturen på arbetsmarknaden. Denna har länge varit en av två urstarka komponenter i USA:s allt skörare ekonomi.

I den enkät bland inköpschefer inom amerikansk tjänstesektor, genomförd av bolaget ISM, som presenterades på torsdagen backade dock delindexet för anställningar från 52,1 till 49,7 – den lägsta nivån på två år.

Ett så lågt värde skulle gå hand i hand med en jobbsiffra på bara 50.000 nya arbetstillfällen under februari. Det är långt under analytikernas snittprognos, som ligger på 185.000 jobb.

En avmattning i byggsektorn, som hade ett starkt slut på 2015, och en trend med svaga februarisiffror som senare justeras upp talar också för en åtminstone tillfällig nedgång på arbetsmarknaden.

Även torsdagens veckosiffra för nyanmälda arbetslösa i USA låg högre än väntat, vilket är en negativ signal. Den brukar dock väga lätt, eftersom statistiken varierar kraftigt från vecka till vecka. Och inköpschefernas signaler om jobbmarknaden har visat fel förut.

Resten av ISM-statistiken togs däremot emot som hygglig, eftersom februarisiffran 53,4 är snudd på identisk med månaden innan, 53,5. Men sett på lite längre sikt, se grafen ovan, är trenden dyster. En annan mätning av humöret inom tjänstesektorn, genomförd av analysföretaget Markit, talar plötsligt om det sämsta humöret inom servicenäringen på två och ett halvt år.

Precis som arbetsmarknaden har tjänstesektorn länge varit ett stort glädjeämne i USA:s ekonomiska bild, som har visat på inhemsk motståndskraft när tillverkande industri dragits ned av en svagare omvärld. Den styrkan är inte längre tydlig.

Men det saknas inte positiva tecken. Exempelvis reviderades produktiviteten för förra årets sista kvartal upp något på torsdagen, medan order till amerikanska fabriker ökade med 1,6 procent i januari – den bästa siffran på sju månader. I den senaste upplagan av konjunkturrapporten Beige Book talar dessutom centralbanken Fed om tecken på stigande löner.

Motstridiga signaler som dessa torde skruva upp intresset för fredagens jobbsiffra extra mycket.

En besvikelse skulle ge anledning att tro att Donald Trump och andra dysterkvistar faktiskt inte har helt fel i den kraftigt negativa retorik som används för att skrämma väljare till röstlokalerna.

Tyck till