ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hårdare regler för revisorer

Enskilda revisorer ska kunna straffas med böter på uppemot 1 miljon kronor.
Det föreslår regeringen.

I går presenterade regeringen sitt förslag på hur EU:s så kallade revisionspaket ska implementeras i Sverige. Förslaget, i form av en lagrådsremiss, möter skarp kritik från revisorernas branschorganisation FAR.

Framför allt vänder sig FAR mot att regeringen vill införa ett system där enskilda revisorer kan straffas med sanktionsavgifter på uppemot 1 miljon kronor – pengar som revisorn ska betala ur egen ficka.

”Vi tror inte att det här är bästa sättet att frammana kvalitet. Vi vill ha modiga revisorer, inte överdrivet försiktiga revisorer”, säger Dan Brännström, generalsekreterare på FAR, till Di.

Regeringen vill även begränsa möjligheten för revisionsbyråer att sälja revisionstjänster och rådgivning till samma bolag, samt införa ett krav på att företag måste byta revisionsbyrå med ett visst intervall eftersom det annars finns en risk att revisorn blir ”allt för lierad” med företaget.

När det gäller kravet på byrårotation vill regeringen dessutom ha extra hårda krav för finansiella företag, exempelvis banker. Dessa kommer att behöva byta revisionsbyrå vart tionde år. Övriga företag ska kunna behålla samma revisionsbyrå i 20 år, enligt regeringen.

Även här är FAR kritiskt.

”Det är särskilt viktigt med långa mandatperioder i till exempel banker som har så komplexa verksamheter”, säger Dan Brännström till Di.

Det nya regelpaketet innebär ökade kostnader för noterade och finansiella företag, hävdar FAR.

”Det blir en mer omfattande revision och du får en fördyring på grund av byrårotationen och begränsningen i rådgivningstjänsterna”, säger Dan Brännström.

Tyck till