ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Bostadsrally i kinesiska storstäder

  • Foto: AP
Kinesiska myndigheter har sänkt flera kreditkrav de senaste veckorna för att försöka fylla upp de många tomma bostäderna i landet. Samtidigt kokar bostadsmarknaderna i storstäderna.

Tidigare i veckan skapade myndigheter i staden Shenyang i norra Kina rubriker när de föreslog att reglerna om en insats vid bostadsköp ska avskaffas för vissa nyexaminerade studenter. Det var ett av 22 förslag för att få fart på bostadsförsäljningen i staden där bostadspriserna föll 0,5 procent i januari enligt Wall Street Journal.

Sedan luften gick ur den kinesiska byggboomen 2011 står många lägenheter tomma runt om i landet. Det mesta pekar mot att bostadsförsäljningen i princip stått still sedan december, då den steg 1,6 procent i årstakt. Det är betydligt lägre än sommarens återhämtning med tvåsiffrig tillväxt.

Sedan slutet av 2015 är den uttalade strategin från kinesiska myndigheter att tvinga bort de stora inventarierna av tomma lägenheter för att få fart i fastighetssektorn igen. Tillsammans med byggsektorn står den för drygt 10 procent av Kinas BNP.

Det senaste året har den kinesiska centralbanken sänkt räntan sex gånger. Sedan årsskiftet har både bankernas kapitalkrav och insatskraven för bostadsköpare sänkts.

Samtidigt fortsätter de kinesiska hushållens skuldsättning att öka, från motsvarande 31 till 47 procent av BNP sedan 2010. Under fjolårets sista kvartal steg kreditgivningen för bostadslån med 23 procent.

Skillnaderna mellan bostadsmarknaderna i landet är milsvida. Medan städer som Shenyang har svårt att fylla sina bostäder stiger priserna i storstäderna snabbt. I det framväxande finanscentret Shenzhen i södra Kina har priserna stigit 72 procent det senaste året enligt de lokala myndigheterna. I Peking och Shanghai är de upp 10 respektive 12 procent under samma period.

Ett tydligt exempel är pensionären Yao Peirong som nyhetsbyrån Bloomberg pratat med. Shanghaibon vågade inte vänta med att köpa en bostad i sitt hemkvarter en dryg timme från centrala Shanghai. För att säkra en lägenhet som gick under klubban för motsvarande 8,7 miljoner kronor lånade han 400.000 kronor till insatsen inom en timme efter visningen.

”Jag kunde inte sova. Bostadspriserna i det här området har stigit 11 procent på två veckor”, säger han till Bloomberg.

Riskerna för bubblor i storstädernas bostadsmarknader tycks även oro centralbanken. Så sent som förra veckan sa centralbankschefen Zhou Xiaochaun att han inte är oroad över hushållens skuldsättning men samtidigt kommer det andra signaler.

”Jag kan inte säga om det finns bubblor just nu men vi är oroliga över ett sådant problem”, sa Bai Chongen, rådgivare på den kinesiska centralbanken, under ett seminarium på onsdagen enligt Hongkong-baserade South China Morning Post.

Frågan är om centralbankens åtgärder överhuvudtaget kommer åt överskottet på många håll i landet. Enligt ett analysbrev från Gavekal Research skulle efterfrågan behöva öka med 10 procent samtidigt som nybyggnationer sjunker med 60 procent för att få marknaden i balans igen, en nedgång som regeringen knappast skulle tillåta.

Samtidigt uppger analytiker på Bloomberg att nybyggnationerna ser ut att ligga kvar på 10,5 miljoner enheter per år trots att efterfrågan bara ligger på 8 miljoner enheter.

Tyck till