ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Andersson: "Ofattbart stora summor"

  • Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Finansdepartementet har börjat syna planerna på nya höghastighetsbanor, och Magdalena Andersson ventilerar nu öppet sin skepsis.
"Det är ofattbart stora summor", säger finansministern till Di.

Än så länge rullar förberedelsearbetet inför bygget av de nya höghastighetsbanorna på för fullt på Trafikverket och inom ramen för den så kallade Sverigeförhandlingen.

Samtidigt växer kritiken mot projektet, som beräknas kosta upp till 320 miljarder kronor att bygga, och i den socialdemokratiska grenen av regeringen finns en stor oro över den höga prislappen. Nu har finansdepartementet börjat syna projektet.

”Självklart är finansdepartementet inkopplade i detta”, säger Magdalena Andersson till Di.

”Kostnaderna har ju ökat med ofattbara stora summor och det gör att vi måste titta mycket noggrant på vad som har hänt med här projektet”, säger hon.

Vad är din inställning till nya höghastighetsbanor?
”Det är klart att det vore fantastiskt att ha höghastighetståg mellan Sveriges tre största städer, men samtidigt måste man väga kostnaden mot nyttan.”

Enligt Magdalena Andersson behöver man nu både titta på hur höghastighetsbanorna i sig skulle kunna bli billigare att bygga och om det finns andra alternativa investeringar som kan göras.

Samtidigt har Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon slagit fast att det angivna priset inte är högt räknat, utan ungefär vad det har kostat att bygga höghastighetsbanor i Europa och Japan.

Men enligt Magdalena Andersson måste priset ned.

”Man måste titta på hur detta ska kunna bli billigare och man måste se till att ha utvärderat alla olika alternativ. Det är ett väldigt stort beslut att fatta och det gäller att ha ett fullgott beslutsunderlag och att det finns ett brett parlamentariskt stöd för det man gör”, säger hon.

Kommer det att byggas?
”Någon gång kommer det att byggas, frågan är bara vilket tidsperspektiv man har.”

Men inte nu?
”Vi ska titta på detta.”

Tyck till