ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Adidas planerar att sko sig på EM

Tyska sportsko- och klädesjätten Adidas spår att nettoresultatet i år ökar med 10-12 procent, exklusive goodwillnedskrivningar.

Det framgår när bolaget på torsdagsmorgonen publicerade sin officiella helårsrapport, från att redan ha släppt siffrorna för 2015 förra månaden.

Rörelsemarginalen exklusive goodwill kommer att bli åtminstone stabil 2016, jämfört med fjolårets 6,5 procent, medan bruttomarginalen kommer att sjunka med så mycket som 1 procenenhet på grund av högra inköpskostnader i Asien, enligt rapporten.

Adidas står inför ett vd-byte i år. Herbert Hainer som styrt bolaget i 15 år lämnar över till kemibolaget Henkels vd Kasper Rorsted, som börjar i oktober. Den nya vd:ns jobb är att förbättra Adidas ställning i USA där bolaget tappar mark till Nike.

Försäljningen i år kommer att få draghjälp av fotbolls-EM i sommar, enligt Adidas som också höjer utdelningen för 2015 med nära 7 procent till 1:60 eur per aktie, vilket är i linje med Bloomberg News konsensus.

Adidas höjde sina prognoser för försäljning och rörelseresultat för 2016 förra månaden till att båda skulle öka med tvåsiffriga tal. Tidigare hade bolaget spått att försäljning och rörelseresultat skulle öka med ensiffriga tal.

Det är ganska ovanligt att ett bolag som ingår i den tongivande indexet DAX rekryterar vd från ett annat DAX-bolag, enligt Bloomberg News. Adidas rekrytering av Kasper Rorsted från Henkel görs för att få upp varumärkets ställning då det möter konkurrens både uppifrån och nedifrån, enligt Bloomberg News. Inom skor är Nike dubbelt så stor och inom sportkläder börjar mindre märken sticka upp.

Adidas meddelade på onsdagen att det planerar att ta in Nassef Sawiris, Egyptens rikaste man, till sin överstyrelse (supervisory board). Tyska bolag har ett tvådelat styrelsesystem uppdelat i en så kallad management board (Vorstand) och en supervisory board (Aufsichtrat). Vorstand består av 20 medlemmar varav hälften är valda av aktieägare och den andra hälften av personalrepresentanter. Denna styrelse bevakar och tillsätter ledningen och måste godkänna stora affärsbeslut.

Tyck till