ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Rousseff förlorar regeringspartner

Brasiliens president Dilma Rousseff har förlorat stödet från sin viktigaste koalitionspartner.

"Det här betyder framförallt att det blir mycket svårare för henne att klara sig i riksrättsprocessen, som kommer att starta nu", säger Braslienkännaren Torsten Wetterblad.

Brasiliens största parti PMDB fattade på tisdagen beslut om att dra sig ur regeringssamarbetet. Och fler partier överväger att lämna president Dilma Rousseffs pressade regering.

"Från och med i dag, vid PMDB:s historiska möte, kommer PMDB att dra sig tillbaka från Dilma Rousseffs regering", säger partiets vice ordförande, senator Romero Jucá, enligt AFP.

President Dilma Rousseffs Arbetarparti (PT) har inte mycket gemensamt ideologiskt med mittenhögerpartiet PMDB, men är beroende av dess stöd för att få majoritet i kongressen. Partiet har hela sju ministerposter i regeringen, inklusive vicepresident Michel Termer.

PMDB:s avhopp från regeringen väntas kunna utlösa en dominoeffekt. Minst två mindre koalitionspartier har signalerat att de överväger att lämna regeringen.

En rämnad koalition kan innebära dödsstöten för Rousseff, som redan pressas av ekonomisk recession, stora protester och korruptionsskandalen kring det statliga oljebolaget Petrobras. Lyckas oppositionen samla en majoritet av ledamöterna i kongressen så har man möjlighet att vinna en kommande omröstning om att ställa presidenten inför riksrätt.

Processen inleddes efter att en domstol underkänt regeringens bokföring under 2014. Ett beslut som snarare bär politiska än juridiska förtecken, enligt Brasilienkännaren Torsten Wetterblad, vid institutet för Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.

Om Rousseff ställs inför riksrätt och då tvingas avgå så inträder automatiskt vicepresidenten Michel Temer på posten. Temer är ledare för PMDB.

"I svenska termer blir det lite märkligt för han tillhör PMDB. De har ju stöttat den här regeringen, och hur kan han då bilda en ny regering med regeringens andra partier? Men politik är det möjligas konst, speciellt i Brasilien", säger Wetterblad.

På måndagen lämnades en ny riksrättspetition in i ett försök att bredda fallet till att även gälla anklagelser om att Rousseff hindrat utredningen av Petrobasskandalen.

Koalitionspartiernas hot om avhopp kom efter att den domare som leder korruptionsutredningen nyligen släppte en inspelning från ett buggat samtal mellan Rousseff och den förre presidenten Luiz Inácio "Lula" da Silva. Deras diskussion bekräftar, enligt regeringskritiker, att Rousseffs utnämning av Lula till ny kanslichef gjorts för att skydda honom från åtal i Petrobrashärvan.

"Inspelningen släpptes med klar politisk motivering, troligen för att man var upprörd över att utnämningen skulle ge Lula ett visst skydd", säger Wetterblad, som tillägger att PT också har ett stort politiskt ansvar för korruptionsskandalen.

Tyck till