ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen har satt slutdatum för kärnkraften

Kärnkraften har fått ett nytt slutdatum. Om 20 år ska samtliga reaktorer vara stängda enligt regeringens nya besked.
Men oppositionen är starkt kritisk.

Infört valet 2014 satte Miljöpartiet upp som mål att minst två kärnkraftsreaktorer skulle stängas under mandatperioden.

Det löftet är på väg att infrias med råge. Hittills har besked kommit om att fyra av Sveriges tio reaktorer ska stängas. Till stor del beror det på det historiskt låga elpriset, men regeringen har även gjort sitt till genom att höja effektskatten.

I helgen kom regeringen med beskedet att även de kvarvarande sex reaktorerna ska avvecklas inom 20 år – alltså senast till 2036.

Lise Nordin, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet beskriver det som en stor framgång.

”Kärnkraften är gammal och olönsam och håller på att stängas. Det vi nu gör är att ta fram en politisk plan för hur övergången till förnybart ska se ut”, säger hon.

Energiminister Ibrahim Baylan (S), som tidigare i vintras lovade att säkra de kvarvarande sex reaktorerna, tonar ned dramatiken i att kärnkraften fått ett nytt slutdatum.

”Det är ingen som tror att de här sex reaktorerna är evighetsmaskiner. Förr eller senare kommer de att stängas av antingen tekniska eller ekonomiska skäl. Det viktiga för oss är att det finns en plan för att se till att det alltid finns energi för såväl industrin som våra hushåll”, säger Ibrahim Baylan.

Han hoppas på en bred uppgörelse och pekar på att regeringen är beredd att acceptera alliansens energiuppgörelse från 2009. Men från allianshåll kommer frän kritik.

”De säger sig vilja utgå från alliansens energiöverenskommelse, men det stämmer ju inte. Den säger inget om att avveckla kärnkraften inom 20 år som regeringen nu vill, vilket är dåligt för både klimatet och industrins konkurrenskraft”, säger Maria Weimer, energipolitisk talesperson för Liberalerna.

Även Moderaterna är kritiska mot regeringens besked, som kom på DN debatt i helgen.

”De nämner inte med ett ord den allra hetaste och mest tidskritiska energifrågan vi har, nämligen att lösa kärnkraftens akuta lönsamhetsproblem. Effektskatten omnämns inte i artikeln. Det tycker jag är mycket anmärkningsvärt”, säger Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna.

Regeringens plan är att bortfallet från kärnkraften, som står för närmare 40 procent av elproduktionen, ska klaras genom energieffektiviseringar och subventioner av bland annat havsbaserad vindkraft. Men även det får kritik.

”De antyder massiva stöd i förnybar el. Det kan vi inte tänka oss. Det är inte samhällsekonomiskt smart att ersätta utsläppsfri el med annan utsläppsfri el genom stora stöd”, säger Maria Weimer.

Tyck till