ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Miljardstrid om tyskar

  • Max Kruse firar ett mål för det tyska fotbollslandslaget. Foto: AP

Amerikanska Nike och tyska Adidas slåss om kontraktet att tillhandahålla utrustning åt det tyska fotbollslandslaget. Det handlar om mångmiljardbelopp i kronor för att leverera dräkterna åt de regerande världsmästarna.
Det skrev tyska Bild i sin söndagsupplaga.

Adidas har ett kontrakt med det tyska fotbollsförbundet som löper fram till 2018. Men redan inför sommarens EM är tanken att ett kontrakt för perioden därefter ska undertecknas, enligt den tyska tidningens källor.

För tioårsperioden från 2008 fram till 2018 betalar Adidas 25 miljoner euro per år, eller sammantaget 250 miljoner euro. För perioden från 2018 fram till 2026 kommer det dock att handla om upp till 700 miljoner euro, eller runt 85 miljoner euro per år, för att vinna kampen. Adidas tyska ärkerival Puma ska sedan tidigare ha hoppat av budgivningen.

Vid den förra budkampen vann Adidas striden trots att Nike bjudit dubbelt upp mot Adidas - alltså 500 miljoner euro för innevarande tioårsperiod som nu lider mot sitt slut.

I det fall det tyska fotbollsförbundet väljer en annan leverantör än Adidas ska samtidigt det tyska sportklädesbolaget ha en option att matcha eventuellt högre bud, skriver Bild även.

En annan faktor i budgivningen kan komma att bli ett utlåtande från Adidas om att producera landslagströjorna i Tyskland i stället för i Asien.

I sommarens EM spelar nio landslag i Adidas-tröjor, sex landslag i Nike-dräkter och fem nationer i Puma-tröjor.

Tyck till