ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Massavhopp från Eniros styrelse

Det blir en rejäl ommöblering i sökmotorsföretaget Eniros styrelse. Fem ledamöter, bland annat ordföranden Lars-Johan Jarnheimer, lämnar styrelsen i vår.

Eniros ordförande Lars-Johan Jarnheimer samt ledamöterna Leif Aa. Fredstedt, Stina Honkamaa Bergfors, Cecilia Lager och Anna Settman har avböjt omval till vårens årsstämma. Valberedningen föreslår nyval av Björn Björnsson, Ola Salmén, Joachim Berner och Örjan Frid. Ny styrelseordförande föreslås bli Björn Björnsson.

Aktien backar drygt 4 procent i tisdagsöppningen på beskedet.

Styrelseordföranden Lars-Johan Jarnheimer har fungerat som Eniros ansikte utåt under de senaste åren och säger att det blivit omöjligt att kombinera med arbetet som ordförande i Ikeagruppens moderbolag Ingka Holding, ett uppdrag som tagit mer och mer tid.

”Jag har nog inte jobbat så mycket som jag gjort de senaste ett och ett halvt åren ens när jag jobbade operationellt”, säger Lars-Johan Jarnheimer.

”När bolaget har gått igenom det som Eniro gått igenom blir styrelsen per automatik väldigt operativ och då tror jag att det är bra att det kommer in en ny styrelse så att det blir en normal relation mellan bolaget och styrelsen.”

Krisen i Eniro satte fart sommaren 2014, då bolaget chockade marknaden med en rapport långt under förväntningarna. Aktien tappade en tredjedel av sitt värde. Samma höst fick den dåvarande vd:n Johan Lindgren sparken och polisanmäldes för bokföringsbrott.

Först sent 2015 klubbades en förlikning där Johan Lindgren avstod från alla krav på uppsägningslön oich avgångsvederlag medan Eniro avstod kraven på skadestånd från sin tidigare vd. Enligt Eniro skulle uppgörelsen ge en positiv resultatpåverkan på drygt 14 miljoner kronor. Enligt Lars-Johan Jarnheimer har de rättsliga processerna tagit mycket av styrelsens tid och energi.

”Det har varit en besvikelse att vi inte kunnat vända det snabbare men det har tagit oerhört mycket tid med saker kopplade till det som hände förrförra sommaren”, säger han. ”Jag tror fortfarande att bolaget har en möjlighet att skaffa sig en bra position.”

Det lär inte bli mindre jobb för den nya styrelsen. Sökmotorsbolaget ligger fortfarande i toppen av Stockholmsbörsens mest blankade bolag och aktien har tappat 97,5 procent sedan toppen i början av 2014.

Som morot erbjuds den nya styrelsen upp till 11,9 miljoner nya teckningsoptioner, vilket motsvarar 60 procent av de emitterade optionerna. Även koncernledningen kommer att erbjudas teckningsoptioner, närmare 8 miljoner. Anledningen är det omfattande förändringsprogram som väntas de kommande åren.

”Det är angeläget att såväl styrelse som nyckelmedarbetare under denna förändringsprocess har ett enhetligt och tydligt motivationshöjande ägarengagemang med ett intresse som är parallellt med aktieägarnas”, skriver Eniro i ett pressmeddelande.

Tyck till