ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Politikerna blir allt äldre

Kommunpolitikerna blir allt äldre — över en fjärdedel har uppnått pensionsåldern, visar statistik från Statistiska centralbyrån. Samtidigt engagerar sig få unga i politiken.

Unga är underrepresenterade bland landets politiker. Värst är det i Munkfors, där ingen politiker är under 30 år, trots att åldersgruppen utgör 18 procent av befolkningen.

Samtidigt blir de äldre fler bland Sveriges kommunpolitiker. Från förra mandatperioden växte andelen som är 65 år eller äldre med 4 procentenheter till 27 procent.

Håbo kommun har störst andel gamla politiker, 45 procent.

Det är lite grann av en sovstad med många yngre människor som pendlar och många äldre människor som gått i pension, säger kommunfullmäktiges 61-årige ordförande Ulf Winberg (M).

Han har en enkel förklaring till varför landets politiker blir äldre: Pensionärer har tid.

"Unga människor med familj kan inte ta ledigt från arbetet hur mycket som helst. Man sitter med i en väldig massa nämnder, har uppdrag och det ena med det tredje. Det blir en väldig massa timmar och det klarar inte arbetsgivare", säger Ulf Winberg.

20-åriga studenten Felix Solberg (M) är yngst i fullmäktige i Lund, kommunen med störst andel unga förtroendevalda, 23 procent. Att Lund är en studentstad tror han förklarar hur politikerskaran ser ut.

Som student lär man sig att säga vad man tycker. Därför är det många som engagerar sig.

"Solberg uppmanar till fler samtal om politik i skolan för att locka yngre. Hur representationen ser ut är viktigt", menar han.

"Ju fler olika människor som man får in i politiken desto fler olika idéer får man. Och ju fler idéer desto större chans att någon av dem är bra", säger Felix Solberg.

Tyck till