ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Löfvens löneutspel kritiseras

Efter Stefan Löfvens kraftfulla markering mot de LO-förbund som kräver högre löneökningar än industrin kommer nu moteld.

Irritationen över att statsministern lägger sig i avtalsrörelsen är stor från fackförbundet Byggnads.

Det var i början av förra veckan som statsminister Stefan Löfven för första gången kommenterade det faktum att flera LO-förbund kräver högre löneökningar än industrin och därmed hotar att stjälpa hela den svenska lönebildningsmodellen. Till Di sa han att det skulle vara ”en enorm förlust” om industrin förlorade sin lönenormerande roll och uppmanade parterna att ta sig samman.

Uttalandena uppskattas inte av de LO-förbund som gått fram med lönekrav som ligger högre än industrin.

Byggnads ordförande Johan Lindholm vill inte ställa upp på en intervju med Di, men skriver i ett mejl att statsministern inte har med avtalsrörelsen att göra.

”Vad Löfven säger får stå för honom men det här är en sak mellan parterna. Vårt krav står fast”, skriver han.

Det som Byggnads och de andra LO-förbunden inom 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko) kräver är 3,2 procent i löneökning under ett år, vilket kan jämföras med industrins krav på 2,8 procent.

För att sätta ytterligare press har Målarna varslat om strejk. Den 8 april tas 260 målare ut i strejk på drygt 30 arbetsplatser.

Enligt Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand har industrin förlorat sin rätt att sätta lönerna för resten av arbetsmarknaden.

Hur ser du på Stefan Löfvens kritik?
”Jag kan inte kommentera det”, säger Peter Sjöstrand.

Men kommer ni att lyssna på hans krav att det är industrin som ska vara lönenormerande?
”Vi har gjort vår bedömning och det är 3,2 procent. Vad andra tycker och tänker om det får stå för dem. Det är parterna på svensk arbetsmarknad som ska hantera detta.”

Att Stefan Löfvens inspel i avtalsrörelsen är känsligt är svårt att ta miste på. Sekos ordförande Janne Rudén vill inte heller kommentera statsministern.

”Det är hans uttalande. När vi lagt våra krav har vi gjort vår bedömning och det ligger helt inom det intervall som ekonomer angett som rimligt. Vi måste också få förhandla”, säger han.

Vid midnatt på torsdag löper avtalen ut inom industrin och en rad andra sektorer. Når man inte en uppgörelse tills dess är fler strejkvarsel sannolikt att vänta.

Tyck till