ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hotet mot Mölnlycke

  • BÖRSMÅL. RLS Globals vd Kenth Hanssen har siktet inställt på Stockholmsbörsen.

Medicinteknikbolaget RLS Global är nära att lansera en sårvårdsprodukt som kan bli en svår konkurrent till Investors kassako Mölnlycke.

”Vårt nya preparat läker fotsår hos diabetiker betydligt snabbare jämfört med de metoder som anses vara bäst i dag”, säger RLS Globals vd Kenth Hanssen.

Göteborgsbolaget RLS Global aktie har stigit 40 procent sedan bolaget förra veckan meddelat positiva studieresultat för sitt sårvårdspreparat Chlorasolv. Bolagets börsvärde är nu cirka 460 miljoner kronor.

Enligt studien som bolaget genomfört tillsammans med professor Björn Eliasson på Sahlgrenska sjukhuset och som nu har accepterats av den medicinska tidskriften Clinical Diabetes and Endocrinology läker Chlorasolv fotsår hos diabetiker betydligt snabbare jämfört med de metoder som finns på marknaden i dagsläget.

Resultaten visar att efter nio veckors behandling med Chlorasolv hade sju av sjutton patienter helt läkta sår. I kontrollgruppen hade endast en av 17 patienter helt läkta sår.

”I studien visade sig Chlorasolv framför allt vara mycket effektivt de första nio veckorna. Behandlingen fungerar bra för att bota svårläkta diabetesfotsår. Redan efter två veckor kunde vi se en signifikant såryteminskning och att läkningsprocessen tog fart i jämförelse med kontrollgruppen som inte visade någon signifikant sårytereduktion förrän vecka åtta”, säger Kenth Hanssen.

Han har nu siktet inställt på en snabb marknadslansering av Chlorasolv. Redan i det tredje kvartalet ska preparatet lanseras i Sverige, USA och Australien. Bolaget för diskussioner med flera olika aktörer om distributionsavtal.

Den potentiella marknaden för Chlorasolv är stor, bara i Sverige är den årliga samhällskostnaden för behandling av kroniska fotsår hos diabetes-patienter uppskattningsvis 800–1 600 miljoner kronor. I världen finns nu totalt 370 miljoner diabetespatienter och antalet väntas öka kraftigt.

En framgångsrik lansering av Chlorasolv bör påverka Mölnlycke, ett av Investors allra viktigaste innehav, som i dag dominerar marknaden för engångsprodukter för sårbehandling. Analytiker som följer Investor värderar Mölnlycke till 40–50 miljarder kronor.

”Alla bolag som tillverkar förband kommer rimligen att sälja minde när vi kommer ut med Chlorasolv på marknaden”, säger Kenth Hanssen.

Skulleinte ett samarbete med Mölnlycke vara bra för distributionen av Chlorasolv?
”Det finns många olika tänkbara partners för oss och det viktiga är att vi väljer den partnern som på bästa sätt kan bidra till att vi på bred front kan komma igång med försäljningen och därmed kunna hjälpa så många patienter som möjligt med de här problemen.”

Enligt Kenth Hanssen är sannolikheten hög för att Chlorasolv ska hjälpa betydligt fler patientgrupper än diabetiker som har infekterade sår.

”Den totala marknaden för sår i OECD-länderna ligger på 100 miljarder dollar”, säger han.

I början av året förstärktes RLS Globals styrelse avsevärt när Steve Krognes valdes in. Han har bland annat varit chef för M&A på bioteknikbolaget Roche i sex år och finansdirektör för Roche branschkollega, Genentech, i sex år. Nu är Steve Krognes finansdirektör för biomedicinföretaget Denali Therapeutics med huvudkontor i San Francisco

RLS Global handlas på Aktietorget men bolagets plan är att nästa år notera aktien på Stockholmsbörsens huvudlista.

Bolaget tilldelades i slutet av förra året en allvarlig erinran av Aktietorget för bristfällig informationsgivning.

Tyck till