ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Glada dagar i finanshusen

Flera mindre finanshus och fondkommissionärer har ett gyllene år bakom sig, med kraftigt stigande vinster och tilltagande bonusregn.
Ett undantag är den norska investmentbanken Pareto Securities som tyngs av krisen i oljesektorn.

En genomgång av boksluten för fem mindre banker, finanshus och fondkommissionärer visar på ett över lag mycket starkt fjolår - trots börsoron under årets andra hälft.

Allra mest imponerande är kanske resultatet för fondkommissionären Mangold, som trots sitt transaktionsberoende – och därmed börskänslighet – lyckades öka intäkterna med en tredjedel till 119 miljoner kronor. De tre huvudägarna Per Åhlgren, Marcus Hamberg och Per-Anders Tammerlöv kunde glädjas åt ett vinstlyft på 65 procent, till nästan 26 Mkr före skatt och bonusavsättningar.

"Det är det bästa året i firmans historia. Vi har satsat en del på high yield-finansiering, och det har fallit väl ut. Det var även en stark marknad för corporate finance (företagsfinansiering, Di:s anm), och dessutom har värdepappershandeln har gått bra", säger vd:n och storägaren Per-Anders Tammerlöv till Di.

Därmed blev det också ett rekordstort belopp över personalen, drygt 11 Mkr.

"Ja, det blev historiskt den största bonuspoolen vi har haft", säger Per-Anders Tammerlöv.

Men det svänger snabbt i finansbranschen. Mangold har gått från rekordbonusar under 2015 till personalneddragningar i början av 2016. Förklaringen är den svaga och osäkra börsutvecklingen.

"Visst det har skett en återhämtning, men det är fortfarande ett väldigt osäkert läge och då avvaktar investerare. Det är inte bra för oss. Aktiviteten går ned och det betyder lägre intäkter", säger Per-Anders Tammerlöv.

Den typen av marknadskänslighet har nischbanken Erik Penser arbetat med att komma bort ifrån, inte minst under vd:n Johan Mörner, som tillträdde under 2014. Historiskt har Erik Penser varit en renodlad aktiemäklarfirma, men de senaste åren har verksamheten breddats genom främst kapitalförvaltning och kreditgivning som ger stabila återkommande intäkter.

"Vi började under 2014 att lägga om vår affärsmodell mot mer repetitiva intäkter, och det har gett effekt. Dessa är upp ungefär 23 procent 2015 jämfört med 2014, så det är en ganska ordentlig ökning", säger Johan Mörner.

Samtidigt ökade rörelseresultatet från 4 Mkr under 2014 till 21 Mkr under 2015. Mot bakgrund av den högre andelen återkommande intäkter anser Johan Mörner att fjolårsresultatet är rekordstarkt, trots att vinsten varit betydligt högre enskilda år historiskt.

Orsaken är att tidigare toppår i hög grad har präglats av intäkter från enskilda storaffärer, som försäljningen av Kinneviks storpost i Billerud-Korsnäs 2013. Några sådana extraordinära affärer finns inte i fjolårsresultatet.

"Från det perspektivet så är det här vårt starkaste resultat på väldigt, väldigt länge", säger Johan Mörner.

Även på Erik Penser fick personalen bonus för fjolåret, vilket det inte var fråga om under 2014. Hur många miljoner det handlar om vill Johan Mörner inte berätta.

Finanshuset Carnegie, som i fjol delades upp i upp i en privat- och investmentbank samt en kapitalförvaltningsgrupp, levererade det bästa resultat på fem år - mycket tack vare en rekordstark svensk noteringsmarknad. Rörelseresultatet före bonusar ökade med knappt 17 procent till 675 Mkr.

"Vi förvaltade affärsmöjligheterna väl under 2015 och fortsatte stärka vår lönsamhet. Bland annat så genomförde vi över hälften av Nordens alla börsintroduktioner", säger vd Björn Jansson.

Den norska investmentbanken ABG Sundal Collier skruvade likt flera konkurrenter upp bonusarna i fjol. Totalt 338 miljoner norska kronor, cirka 330 miljoner svenska kronor, delades ut till personalen, vilket var 24 procent mer än under 2014. Rörelseresultatet ökade nästan lika mycket, till motsvarande knappt 650 miljoner svenska kronor rensat för bonuskostnaden.

"Ett starkt år för koncernen i helhet och där speciellt den svenska verksamheten flyttade fram positionerna. Sverige gjorde sitt bästa år någonsin och växte intäkterna med 22 procent under 20015 och 50 procent i fjärde kvartalet", säger Karl Berglund, vd för koncernens svenska verksamhet.

För den norska konkurrenten Pareto Securities gick det sämre, mycket på grund av exponeringen mot oljesektorn, som lider av raset i oljepriset. Rörelseresultat sjönk med knappt 15 procent till 890 miljoner norska kronor, cirka 870 miljoner svenska kronor, rensat för bonuskostnader.

"Att resultatet gick ned är till stor del hänförligt till oljesektorn – det var inte så muntert där. Men vi har gjort mycket inom exempelvis fastighetssektorn och det har gjort att vi fått ihop ett helt okej resultat", säger Mats Carlsson, vd för Pareto Securities i Sverige.

En stor del av finansieringen i oljesektorn utgörs av företagsobligationer och Mats Carlsson räknar med att det kan bli stökigt framöver, med rekonstruktioner och omfinansiering av den typen av instrument.

"Vi är med i den sektorn och vi kommer att ta vår del av den affären", säger han.

2016 har startat generellt sämre med kraftiga börsfall och låg transaktionsaktivitet. Samtidigt har marknaden förbättrats under mars i takt med att riskaptiten återvänt – exempelvis har de senaste veckorna sett flera nynoteringar på Stockholmsbörsen.

"Det var tufft i januari, det var tufft i februari och även mars har varit förhållandevis tufft, även om det har sett bättre ut sedan börsen började återhämta sig", säger Johan Mörner, vd på Erik Penser.

Tyck till