ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Första budet i avtalsrörelsen

  • Foto: TT
Förhandlingarna om ett nytt avtal i industrin börjar hetta till. På måndagen lämnade arbetsgivarna sitt första bud, ett bud som ligger en bra bit under vad facken krävt.

Förhandlingarna om ett nytt avtal som ska sätta ett märke för årets avtalsrörelse drog igång söndagen efter en kort paus för påskfirande. Efter ett dygn lämnade arbetsgivarna lämnade på måndagen över ett första bud till sin motpart genom Opo, opartiska ordföranden som leder förhandlingarna.

”Det är ett tvåårigt avtal på 1,75 procent per år, med 1,65 procent i lön och en tiondel som sätts av till delpension”, säger Robert Schön, vice vd på Industriarbetsgivarna.

Samtliga arbetsgivarorganisationer i industrin står bakom budet som ligger betydligt lägre än de 2,8 procent som de fem industrifacken har krävt.

”Vi kan idag inte gå med på ett avtal som innebär att de svenska stålföretagarna får en högre löneökningstakt än sina tyska konkurrenter”, säger Robert Schön och hänvisar till den tyska stålindustrins avtal från i höstas som innebar löneökningar på 1,73 procent.

Inför förhandlingarna sa industrins arbetsgivare att de ville se ett avtal som låg en bra bit under 1 procent.

”Det här är egentligen ett väl högt bud för oss, men det är ett realistiskt bud. Vi skulle egentligen velat se en lägre nivå, men det krävs två för att dansa tango”, säger Robert Schön.

Teknikföretagen nobbade Opos första skiss och fick mycket kritik för det. Nu tar arbetsgivarna tillbaka initativet.

”Vi lägger ett bud för att få igång vår motpart”, säger Robert Schön.

IF Metall ville vid 15-tiden på måndagen inte lämna några kommentarer om budet.

Tyck till