ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Det dolda exportundret

  • ARBETE FÖR ALLA. Samhall, med vd:n Monica Lingegård, tar vara på medarbetarnas kompetens. ”Alla våra medarbetare kan inte allt, men alla kan något”, säger hon. Foto: Claes-Göran Flinck

Samhall är bäst i världen på att få ut personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden.

Det har fått aktörer från över 20 länder att komma till Sverige för att lära av företaget.

På bara två år har 15 japanska delegationer besökt serviceföretaget som sysselsätter personer med funktionsnedsättningar.

Bland besökarna återfinns giganter som Honda, Fujitsu och Mitsubishi.

Det som har fått japanska företag att snegla på svenska Samhall är en lagstiftning som kräver att var femtionde anställd har någon form av funktionsnedsättning.

”Det gör att man vill titta på metoder för att se till att man använder de här resurserna på ett bra och långsiktigt sätt, som också ger kundnytta”, säger Monica Lingegård, vd för Samhall.

Japanerna är inte ensamma om att rikta blickarna mot Samhall. Bara de senaste två åren har myndigheter och organisationer från 20 länder besökt företaget för att förstå det man kallar Samhallmetoden.

Den går ut på att företaget bryter ned arbetsuppgifter till sina minsta beståndsdelar för att se vilka krav som ställs för varje moment.

Sedan matchar man medarbetarna mot de specifika kraven.

”Alla våra medarbetare kan inte allt, men alla kan något. Tillsammans som arbetslag kan de sedan lösa uppgiften. Det är det som är så genialt. På så sätt får vi kundnytta utan att förlora medarbetar- och samhällsnyttan som ingår i vårt uppdrag”, säger Monica Lingegård.

Enligt henne är andra länder också intresserade av den omställning som Samhall genomgick på 1990-talet när många enkla industrijobb i Sverige försvann.

Det tvingade Samhall att gå från skyddade verkstäder mot service- och tjänstenäringarna.

I dag är Samhall ledande i Sverige inom till exempel lokalvård, med kunder som Ikea och Volvo. Nio av tio medarbetare arbetar ute hos kund.

”Det är en unik omställning. I andra länder är man fortfarande låst i skyddade verkstäder. Vi skapar riktiga jobb och då måste man arbeta på marknadens villkor”, säger Monica Lingegård.

Tyck till