ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Burmas börs öppnad

  • Burma är nu ett börsland. Foto: Colourbox
Efter förseningar på 20 år öppnade börsen i Burma på långfredagen. Premiären skedde med pompa och ståt, men än så länge är det bara en enda aktie som handlas, rapporterar internationell affärspress.

Bolaget, First Myanmar Investment och mer känt som FMI, steg raskt från 26 000 till 31 000 kyat (drygt 211 kronor), vilket var det högsta tillåtna priset under premiärdagen. Drygt 112 000 aktier bytte ägare.

Ytterligare fem bolag står på kö för att debutera på börsen, som är inhyst i en pampig kolonialbyggnad i storstaden Rangoon där landets centralbank huserade tidigare.

När bronsklockan ljöd hade dignitärer, bland dem såväl FMI:s storägare Serge Pun som Burmas biträdande finansminister Maung Maung Thein, förkunnat att börsdebuten är en historisk dag i utvecklingen av landets kapitalmarknader.

Och Burma, som nyligen fick sin första civila president efter decennier av militärstyre och ekonomiskt vanstyre, har potential att växa. Världsbanken förutspår att demokratiseringen kan komma att medföra att landet återtar sin plats bland Asiens mest dynamiska ekonomier.

Tyck till