ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Explosion i Bryssel

  • Foto: TT

En person har skadats och gripits i samband med en polisinsats i Schaerbeek i Bryssel, uppger den lokale borgmästaren Bernard Clerfayt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Jag kan bekräfta uppgifterna om en polisinsats mot en person som drabbades av en mindre benskada", säger Bernard Clerfayt enligt AFP.

De tre explosioner som hördes i samband med insatsen var kontrollerade sprängningar, enligt borgmästaren. Clerfayt uppger att personen som greps har kopplingar till dåden i Bryssel och till ett dåd som förhindrats i Frankrike, skriver nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar public service-bolaget RTBF.

Bombexperter ska finnas på platsen som spärrats av. Insatsen sker i samma område som de tre flygplatsangriparna lämnade i tisdags morse, bärande på väskor med bomber.

I går kväll greps även sex personer i Brysselområdet, enligt åklagarmyndigheten. RTBF rapporterar dessutom att ytterligare en man gripits tidigt i morse.

För en del Brysselbor har sorgen och chocken övergått i ilska. Den belgiska regeringen får hård kritik för att den misslyckats med att stoppa gärningsmännen. Bröderna Khalid och Ibrahim El Bakraoui var kända av polisen sedan tidigare och enligt amerikanska NBC fanns de också på terrorhotlistor i USA. Den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dåden i Bryssel.

"Je Suis Bruxellois" (Jag är en Brysselbo) var budskapet från USA:s utrikesminister John Kerry som stannade till i staden på fredagen för att visa sitt deltagande.

"Vi kommer att fortsätta att ge all form av nödvändig hjälp för att utreda dessa vedervärdiga terrorhandlingar och ställa de skyldiga till svars", sade Kerry på en pressträff med premiärminister Charles Michel.

Åklagare i Belgien bekräftar enligt Reuters att Najim Laachraoui var en av självmordsbombarna på flygplatsen Zaventem.

Två terrorister sprängde sig på flygplatsen, en i Bryssels tunnelbana.

Tyck till