ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Volvo vänder om bonusen

  • Håkan Samuelsson med den nya V90 i februari. Foto: Henrik Montgomery/TT

Om Volvo Cars ledning och styrelse följ sina egna riktlinjer skulle bonusen till de anställda ha minskat, även om vinsten trefaldigades i fjol.
Men Volvo har tänkt om. Bonusen blir den samma som förra året.

Som Dagens industri rapporterat om skulle personalbonusen i år ha sjunkit om man följde de uppsatta målen och kriterierna. Det räckte inte med att vinsten ökade tre gånger till 6,6 miljarder kronor.

Det beror på att bonussystemet på Volvo Cars baseras på interna budgetmål och bygger på att förbättra prestationen hela tiden. Det handlar bland annat om marknadsandel, kundnöjdhet och finansiellt resultat.

Trots att vinsten ökade mellan 2013 och 2014 sjönk bonusen från 15 000 kronor till runt 12 000 kronor per anställd. Kostnaden för det långsiktiga bonusprogrammet, som bara går till företagsledning och höga tjänstemän, ökade däremot under samma tidsperiod.

Styrelsen, som fattar beslut om bonusen efter rekommendation från företagsledningen, är fri att gå ifrån riktlinjerna. Och den gjorde den i år. Nivån blir den samma som fjol, cirka 12 000 kronor till var och en.

På skärtorsdagen fick de anställda beskedet.

"Även om inte alla mål för 2015 nåddes valde företaget att delvis frångå riktlinjerna som styr bonusnivåerna och höja bonusen till samma nivå som föregående år", skriver företaget.

Informationsavdelningen vill inte svara på ytterligare frågor kring bonusen, eller om styrelsen påverkades av Di:s artikel om att nivåerna kunde komma att sänkas.

Vd:n Håkan Samuelsson lämnar dock en skriftlig kommentar. Han lyfter fram att 2015 var ett år av stora framgångar för företaget med rekordförsäljning på över 500 000 sålda bilar, en lyckad lansering av XC90 och tredubblad vinst.

"Vi uppnådde visserligen inte alla våra övergripande mål förra året, men 2015 var ändå en milstolpe för företaget. Den högre bonusutbetalningen i "All employee"-planen speglar den insats våra anställda bidragit med under 2015”, skriver han.

Håkan Samuelsson fortsätter:

”Jag har sett det engagemang som präglar alla delar av verksamheten och de stora ansträngningar som gjorts, under hård press, i tillverkningsenheterna. Bonusen belönar detta. Vi har satt ambitiösa mål och vi är fortfarande bara halvvägs till våra 2020-mål, men det är viktigt att vi uppmärksammar det stora kliv framåt vi tog förra året. Den här bonusen är till för att tacka alla våra anställda och för att fokusera dem på kommande utmaningar.

Volvo Cars mål är att nå 800 000 sålda bilar 2020 och en rörelsemarginal på åtta procent, mot förra årets fyra procent.

Extrapengen till de anställda betalas ut under april.

Tyck till