ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Tufft för detaljhandeln

Klädbolaget RNB och sko- och accessoar-kedjan VRG toppar förlorarlistan på torsdagens börs efter att ha kommit med riktigt dåliga kvartalsrapporter. Detaljhandeln har just nu problem.

De yttre omständigheterna är egentligen alldeles utmärkta för detaljhandeln. Arbetslösheten är låg, realinkomsten har förbättras under flera år och boräntorna och energipriserna är rekordlåga. Det gör att svensken borde ha gott om pengar att spendera i kläd- och skobutiker.

Trots det kom MQ med en riktigt svag rapport i förra veckan som visade att rörelsevinsten föll med 40 procent under det senaste kvartalet. MQ-rapporten följdes på torsdagen upp med ännu sämre rapporter från RNB vars rörelsevinst föll från 17 miljoner kronor till 1 Mkr samt Venue retail group som gjorde en rörelseförlust på 6 Mkr jämfört med en vinst 2 Mkr motsvarande period i fjol. 

Det stora problemet för dessa tre kedjor är inte efterfrågan. Den är tack vare hushållens goda ekonomi hög i ett historiskt perspektiv. Problemet ligger i stället i att konkurrensen har hårdnat och att prispressen har ökat. Därtill var perioden december-februari riktigt jobbig vädermässigt med en mycket varm december, vilket förstörde julhandeln. 

Flera kedjor valde i det läget att avvakta med att rea ut varorna varför reorna i slutet av säsongen blev ovanligt stora. Även om ingen av kedjorna nämner konkurrensen från e-handeln i sina rapporter har det sannolikt spelat in. 

De tre kedjorna har valt lite olika inriktning på att lösa sina problem. MQ köpte klädkedjan Joy och ska därigenom uppnå skalfördelar i logistik och inköp samt även bredda verksamheten till kläder till lite äldre kunder. 

RNB köpte den finska verksamheten av en franchisetagare för att komma till rätta med lönsamheten och göra bolaget mer lättstyrt. Dessutom inleder RNB en genomgång av barnklädesvarumärket Polarn & Pyret. Det var höglönsamt för ett tiotal år sedan men har sedan dess pressats av att stora kedjor som Lindex, Kapp-Ahl och H&M har gjort framsteg inom barnkläder. Förutom att köpa den finska verksamheten kan man räkna med att Polarn & Pyret fortsätter att gå igenom den utländska verksamheten och lägger ned i olönsamma länder.

Den stora förändringen står dock VRG för. I rapporten framkom att bolaget ska lägga ned 35 av bolagets 137 butiker och att kostnaden på drygt 100 Mkr tvingar bolaget att göra en nyemission på drygt 130 Mkr. För VRG är detta en jätteemission som kan ställas i relation till börsvärdet på lite drygt 100 Mkr. Utspädningen blir därmed stor. För varje gammal aktie ska aktieägarna teckna 10 nya. VRG faller kraftigt på rapporten och nyemissionsbeskedet. Att VRG-aktien inte faller ännu mer beror på att storägare med Stadionfamiljen Eklöf i spetsen och ett konsortium garanterar hela emissionen.

Kursfallen för MQ, VRG och RNB är en tydlig markering av att alla tre behöver ta nya tag för att komma till rätta med lönsamheten. Det blir inget lätt arbete. Men det som är bra är att bolagen inte sitter på händerna utan genomför betydande åtgärder. 

Tyck till