ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rusning till guldet

  • Foto: Colorbox
Sparfantomerna har upptäckt en slumrande tillgång som lyfter när börserna backar – guld. Det syns tydligt bland nätmäklaren Nordnets privatkunder.

Guldprisets rejäla vändning sedan årsskiftet motsvarar en uppgång på 15 procent. Det kan jämföras med nedgångar på närmare 6 procent i år för börserna i Stockholm.

Torsdagens spotpris på dryga 1220 dollar per uns innebar ett visst avbräck från tidigare i mars, men fortfarande nivåer som före februari i år inte skådats på tio månader.

Investeringarna i så kallade guldcertifikat har rusat med omkring 1.000 procent jämfört med för ett år sedan, bland nätmäklaren Nordnets privatkunder. Den svenska handeln i guldcertifikat domineras av Nordnet och främsta konkurrenten Avanza.

”Jag tror att många av våra mer aktiva privatsparare har dragit nytta av den prisuppgång som automatiskt blir i guld när de stora förvaltarna söker sig till lite säkrare hamnar”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Antalet avslut hittills i mars har närapå femfaldigats jämfört med i fjol och omsättningen i mars motsvarar guldinvesteringar på bortåt 5 miljarder kronor, enligt Nordnets uppgifter.

”Ökningen har skett från en låg nivå. Intresset var tämligen obefintligt för guld fram till bara några månader sedan”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

”Guldet har blivit mer intressant med de väldigt stökiga aktie- och räntemarknader vi har haft sedan årsskiftet”, fortsätter han.

De som positionerar sig för fortsatt guldprisuppgång, vad spekulerar de i?
”Det är en spekulation i fortsatt marknadsoro. I orostider tenderar guldet att stiga, oavsett om det är politisk oro, terrorhot eller vad det än är. Det är också en spekulation i att amerikansk ekonomi ska vara fortsatt stark, och därmed den amerikanska dollarn.”

”Guldpriset sätts i dollar, så en stigande dollarkurs gör att guldpriset stiger räknat i svenska kronor”, förtydligar Joakim Bornold.

Förutom så kallade börhandlade guldcertifikat, som skuggar terminspriset i guld, är andra alternativ för den som tror på en guldrusch att köpa fysiskt guld, guldfonder eller aktier i gulddominerade gruvbolag.

”Men det är betydligt enklare att handla med certifikat än i fysiskt guld”, säger Joakim Bornold.

Några saker är viktigt att ha klart för sig innan man ger sig i kast med en guldinvestering, påpekar han.

”Guldet prissättning i dollar innebär en valutarisk. Den som investerat kronor i guld förlorar om dollarn försvagas mot kronan. En råvara ger till skillnad från aktier inte heller exponering mot någon tillväxt. Ett kilo guld förblir ett kilo guld”, säger Joakim Bornold.

Tyck till