ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nu röstar nyzeeländarna om sin flagga

  • Finalisterna i folkomröstningen: Förslaget på ny flagga med en ormbunke och den gamla flaggan (inklippt i nedre hörnet). Foto: newzeeland.gov

Nyzeeländarna vill inte ha någon ormbunke på sin flagga, utan föredrar den gamla varianten. Det visar det första preliminära resultatet från folkomröstningen.

Valet har stått mellan den nuvarande flaggan, med brittiska unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och en ny blåsvart med en ormbunke.

Drygt 1,2 miljoner människor röstade för att behålla den gamla, mot omkring 900 000 röster på den nya, enligt ett uttalande från den nyzeeländska regeringen. Ännu har dock inte poströsterna räknats och det slutgiltiga resultatet väntas den 30 mars.

Premiärminister John Key har stött den nya flaggan.

"Det handlar grundläggande om att ta bort Union Jack och sätta på silverormbunken", säger han till New Zealand Herald.

Han förnekar dock att flaggomröstningen skulle bli en del av hans arv efter tiden som premiärminister.

"Jag kan inte säga vem som var kanadensisk premiärminister när de ändrade flaggan. De flesta kanadensare kan antagligen inte det. Det finns mycket som jag skulle vilja vara en del av, av det jag lämnar efter mig... Men flaggan tillhör inte det."

Även i Fiji pågår en liknande process för att ändra landets flagga, som också innehåller unionsflaggan. Enligt regeringen ska sms och sociala medier kunna användas för att rösta.

Tyck till