ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden: Helsingfors backade, resten höll påskstängt

Bland de tre nordiska handelsplatserna, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors var det bara den sistnämnda som hade öppet för handel på torsdagen. Övriga två var helgstängda, i spåren av påskfirande.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid 17-tiden till minus 1 procent vid nivån 904 procent.

Trots närhet till långhelg lyste flitens lampa i Helsingfors vars OMXH25 var ned 1,6 procent cirka 30 minuter innan stängning.

Torsdagens börshandel präglades överlag av låg volym inför långhelgen, och troliga vinsthemtagningar efter flera uppgångsveckor.

Att oljan föll tydligt för andra dagen i följd, pressade naturligt råvarurelaterade tillgångar. Bland enskilda namn i Helsingfors sjönk Outotec, Outokumpu och Metso mellan 2 till 4 procent.

Onsdagens raket Kotipizza, som då rusade 8 procent till sin högsta nivå någonsin, gav tillbaka drygt 4 procent av den rörelsen. OP Bank har sänkt pizzerian, som är Finlands största med 270 restauranger, till behåll från köp.

Svagast gick Konecranes som föll drygt 5 procent eller 1:10 euro, dock avskiljdes en utdelning på 1:05 euro så aktien tappade mindre än index.

Vidare fick lyftkransbolaget uppmärksamhet efter att amerikanska Terex, fått ett förslag från kinesiska Zoomlion om att förvärva alla aktier i Terex. Dock har inte Terex rätt att ingå något avtal med Zoomlion, utan att bryta existerande avtal med Konecranes som varit gällande sedan 2015.

"Konecranes kommer att fortsätta att verka för att verkställa sammanslagningen med Terex i enlighet med parternas avtal om samgående", skriver Konecranes.

Tyck till