ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mindre stål från Kina ger nytt prishopp

  • Kinesiskt stålverk. Foto: AP

Efter en längre tid av överkapacitet, fallande stålpriser och förluster för ståltillverkare i västvärlden syns nu tecken på en förbättring, menar analytiker.

Bakom förhoppningarna ligger en fallande kinesisk stålproduktion och minskad export från landet, samtidigt som de inhemska priserna i Kina stigit.

"Huvudorsaken till denna trendförändring är de mycket aggressiva produktionsneddragningarna i Kina", säger Guergui Priniski, analytiker vid det Hongkongbaserade råvaruhandelshuset Noble Group till Bloomberg News.

Export av stål från Kina till vad myndigheter i väst kallar underpriser, har drivit ned de globala stålpriserna och tvingat fram smärtsamma strukturåtgärder hos en rad bolag. Enligt EU är Kinas överproduktion hela tre gånger EU:s totala produktion, vilket lett till att höga tullar införts i både Europa och Nordamerika.

Kina har lovat minska produktionen, men planerna är oklara och har ifrågasatts. Enligt branschorganisationen WSA minskade dock landets produktion med 4 procent i februari, jämfört med samma månad föregående år.

Denna minskning har sammanfallit med stigande inhemska stålpriser i Kina, med uppgångar på i storleksordningen 30-40 procent mer än internationellt, säger Noble Group. Enligt Bloomberg har de kinesiska terminspriserna för standardstål till byggbranschen stigit med 38 procent sedan i december. Resultat blir minskade exportvolymer, menar analytikerna.

"Huvudskälet till att vi kommer att se en lägre kinesisk export, åtminstone under de kommande månaderna, är att de kinesiska stålpriserna har stigit mer än i andra regioner", säger Guergui Priniski.

De stigande inhemska priserna är i själva verket en starkare bidragande orsak till exportminskningen än de nyligen införda tullarna, menar Guergui Priniski vidare.

Morgan Stanley resonerar i liknande termer. Högre stålpriser i kombination med förbättrad lönsamhet, samtidigt som produktionstakten avtar, betyder två saker, skriver bankens analytiker på torsdagen.

"Ett; att vi har en positiv efterfrågetillväxt, och två; att kapacitetsneddragningar är på gång".

Resultatet blir en minskad export, då producerade volymer i stället går till att tillfredsställa inhemsk efterfrågan, resonerar Morgan Stanley.

Än är det dock för tidigt att blåsa faran över, menar båda analytikerna. Risken är att kinesiska producenter åter ökar volymerna när priserna stiger, varnar Noble Group, medan Morgan Stanley lyfter fram att det inte är klart om den ökade efterfrågan är mer än säsongsmässig.

Tyck till