ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lägre moms för reparationer

  • Foto: Jessica Gow / TT

Företag och föreningar som omsätter mindre än 30.000 kronor per år ska slippa momskrånglet, föreslår regeringen. Och lägre moms på reparation av cyklar och lagning av kläder och skor ska få fler att vårda och återanvända saker.

Totalt beräknar regeringen att de förslag till skatteförändringar som nu presenteras, och som ska läggas fram formellt i samband med vårbudgeten, minskar skatteintäkterna med 740 miljoner kronor räknat per år. Förutom de nämnda förslagen handlar det även om det redan presenterade förslaget att rut-avdraget ska utökas till att omfatta reparation av kyl, frys, ugn och andra vitvaror i hemmet. De föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

Regeringen föreslår att bolag med miniomsättning, men även föreningar, som omsätter mindre än 30.000 kronor per år ska slippa att momsregistrera sig. Det innebär att de inte behöver betala in, ta ut eller redovisa moms. EU tillåter momsbefrielse upp till en gräns tre gånger så hög som den regeringen föreslår.

"Det är första gången vi har en momsgräns i Sverige. För att vi ska kunna se effekterna av den och kunna utvärdera vill vi inte sätta den alltför högt", säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Hennes MP-kollega i regeringen, finansmarknadsminister Per Bolund, säger att det befriar till exempel småskaliga solenergiproducenter, som villaägare som satt upp solceller, från moms om de säljer överskottsel vidare.

"Det underlättar för människor som vill göra rätt och bidra till det hållbara samhället", säger Bolund.

Enligt regeringen finns det 280 000 föreningar och företag som berörs av gränsen för momsregistrering på 30 000 som regeringen nu sätter.

TT: Finns det någon jobbeffekt i förslagen?
"Det kan få jobbeffekter men det är inte det som är huvudsyftet", säger Magdalena Andersson.

"Det ska stimulera till att man återanvänder och lagar, snarare än att man slänger. Man ska vara varsam med naturens resurser", säger hon.

Tyck till