ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Konsultbolaget McKinseys pekas ut i Valeant-härvan

  • Foto: TT

Di har tidigare rapporterat att konsultbolaget McKinsey haft stor inverkan på flera av Industrivärdens bolag som nu brottas med problem. Men det är inte bara i Sverige som McKinseys kritseras för sina insatser.

Den akuta kris läkemedelsbolaget Valeant hamnat i har inneburit att kritik riktats mot många inblandade parter. Bolagets styrelse, de ägande aktivistfonderna, bankerna som finansierat bolaget och analytikerna som rekommenderade köp av Valeantaktien in i det sista.

En aktör har dock hittills sluppit undan, enligt Financial Times kolumnist John Gapper: managementkonsultbolaget McKinsey.

Enligt John Gapper syns McKinseys fingeravtryck "överallt" i Valeant. Av bolagets sex personer stora ledningsgrupp hade hälften, inklusive vd Michael Pearson och finanschefen Robert Rosiello, tidigare arbetat på managementkonsultbolaget. Michael Pearson arbetade för McKinsey när han 2008 anställdes av Valeants styrelse, efter att ha tagit fram strategiska förslag åt bolaget.

Valeants öde har enligt Financial Times kolumnist en tydlig McKinsey-karaktär. Michael Pearson kom till Valeant med en konsultblick, där kostsam forskning föraktades ("var försiktig med att investera innan det är nödvändigt - det är branschens förbannelse" var ett internt motto på företaget).

McKinsey anses ha stått för mycket av den intellektuella grunden till läkemedelsbolagens nytänkande i mitten av 00-talet, då inflödet av nya läkemedel visade tecken på att minska och forskningens produktivitet sjönk. Enligt John Gapper talade konsulterna för en mer radikal inställning till de stora läkemedelsbolagens affärsmodell, med sänkta kostnader.

Ingen genomförde förändringarna mer radikalt än Michael Pearson, som förvandlade Valeant till en förvärvsmaskin och därmed också indirekt gynnade sin förra bransch - integrationsarbete är lönsam verksamhet för managementkonsulter.

Tyck till