ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Reafynd på MQ

Den senaste veckans insynshandel har varit försiktig men har också bjudit på köp i bland annat klädkedjan MQ där tre insynspersoner har rea-fyndat efter den senaste kvartalsrapporten.

Köpandelen i insynshandeln under den senaste veckan har varit något lägre jämfört med inledningen på året. Samtidigt ser jag en viss aktivitet bland börs-vd:ar, bland annat i klädkedjan MQ och kycklingproducenten Scandi Standard.

I MQ har tre insynspersoner ökat sina innehav efter kvartalsrapporten för andra kvartalet i förra veckan. I samband med rapporten berättade vd Christina Ståhl att man inte hade sänkt priserna tillräckligt i samband med rean vilket ledde till en minskad försäljning. Istället sänkte marknaden prislappen på MQ-aktien med 8 procent på rapportdagen.

Dagen efter rapporten köpte styrelseledamöterna Michael Olsson och Mernosh Saatchi 10.000 respektive 4.600 aktier via egna bolag. Köpen hade ett värde om 400.000 kronor respektive 187.000 kronor och deras innehav efter köpen uppgår till 50.000 aktier för Olsson och 7.000 aktier för Saatchi. Den 21 mars fick de sällskap av vd Christina Ståhl som då köpte 12.254 aktier, en affär på dryga halvmiljonen. Efter köpet äger hon 65.114 aktier värda omkring 2,8 miljoner kronor.

De senaste köpen summerar alltså bara till omkring en miljon kronor. Men insynshandeln har varit positiv sedan en tid tillbaka och det senaste året har 5 insynspersoner ökat sitt ägande samtidigt som ingen har minskat.

I samband med kvartalsrapporten offentliggjorde bolaget att man förvärvar butikskedjan Joy med 54 butiker. Joy riktar sig till kvinnor över 50 vilket kompletterar MQ och dessutom arbetar man till skillnad mot MQ endast med egna varumärken. Förvärvet erbjuder alltså goda tillväxtmöjligheter för bolaget. MQ-aktien handlas idag till p/e omkring 12 och har de senaste åren givit en direktavkastning på i snitt 4,3 procent. Den förväntade vinsten för innevarande räkenskapsår innebär en något högre direktavkastning; 4,9 procent.

Jag har tidigare köptipsat om MQ-aktien vid ett flertal tillfällen. Den senaste insynshandeln och förvärvet av Joy innebär att min positiva syn kvarstår och jag tror att aktien kommer att vara en fortsatt bra placering.

En vd som varit aktiv men som har sålt aktier är Leif Hansen i kycklingproducenten Scandi Standard. Han sålde sammanlagt 135.000 aktier motsvarande omkring 7,7 miljoner kronor under perioden 16-22 mars privat och via bolag. Försäljningen motsvarar omkring 13 procent av hans tidigare ägande och han innehar efter affärerna drygt 910.000 aktier privat och via bolaget Bergvall Hansen Holding Aps. 

De senaste åren har 8 insynspersoner nettosålt aktier men bara en har gjort en mindre ökning. Insynspersonernas samlade ägande i bolaget har minskat med 15 procent under det senaste året, rensat för personer som har avregistrerats. Det är en trend som naturligtvis inte är positiv.

Jag skrev i två krönikor i oktober förra året att man bör avstå ifrån aktien på grund av de många försäljningarna. Det är ett råd som har visat sig fel på kort sikt då aktien såväl har stigit i värde som den har slagit börsen med råge sedan dess. Men försäljningarna av vd gör att min negativa syn förstärks ytterligare. Den 17 mars flaggade dessutom investmentbolaget Öresund för en mindre försäljning som innebar att man hamnade under femprocentsspärren. En tanke är att Öresund fortsätter att minska sitt innehav vilket i sig är en negativ signal men det skulle också pressa aktien.

Försäljningarna som nu görs av vd är nära aktiens tidigare kursrekord ifrån november 2014. Min erfarenhet är att försäljningar på sådana nivåer brukar vara en bra säljsignal och därför bör du avstå ifrån aktien.

Avslutningsvis vill jag tacka för de frågor jag får ifrån er om insiders agerande. Ni är alltid välkomna att ställa era frågor via e-post eller via mikrobloggen Twitter.

Erik Lidén är ekonomie doktor samt vd och grundare av fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Som anställd på Insiderfonder får han enligt fondbolagens egna regelverk inte handla i aktier privat och saknar därför ägande i de börsnoterade bolag han här skriver om. Skribenten har dock insyn i de placeringar som fondbolagets fonder gör. Fondernas ägande i de aktier som omnämns i artikeln:

MQ: ägande finns i två fonder
Scandi Standard: ägande saknas

Tyck till