ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Bostadstrycket hetast i Väst

  • Foto: TT
Mölndal och Kungälv utanför Göteborg har accelererat till toppen av listan över kommunerna med Sveriges snabbaste bostadsaffärer. Hög efterfrågan och ett par mäklarknep ligger bakom.

En signal om starkt köptryck på bostäder är snabbfotade köpare som snuvar utannonserade objekt innan övriga spekulanter ens fått chansen.

Drygt en av tio bostäder i Sveriges köptes före visning under de tre första månaderna i år. Andelen var stabil jämfört med samma period för ett år sedan.

Men i de hetaste kommunerna försvinner närmare ett av fyra objekt från bostadsmarknaden innan mäklaren hunnit uttala öppningsfrasen ”underbart läge”.

Det framgår av bostadssajten Boolli.se:s genomgång av antalet bostadsannonser som plockas bort från nätet före aviserat visningsdatum.

Kungälv och Mölndal ha satt fart rejält bara det senaste året, visar statistiken. Orterna har rusat allra högst upp i topplistan över kommunerna med störst andel snabba bostadsaffärer. Nyköping på tredje plats sticker samtidigt ut som årets mesta klättrare.

I Kungälv, som sträcker sig norr om Göteborg mot havet vid Marstrand, försvinner nu 23 procent av bostadsannonserna före första visningen, jämfört med 13 procent för ett år sedan.

”Det här har helt klart blivit vanligare i Göteborgstrakten det senaste året”, säger Josefin Linghammar, talesperson på Booli, som ställt samman statistiken.

”Normalt går det till så att en köpare helt enkelt budar tillräckligt högt för att få en privatvisning i förväg, och sedan slår till”, fortsätter hon.

Spekulanter i flera av Stockholmsområdets högt upptrissade bostadsområden kan också vittna om mängden inställda visningar. Men jämfört på kommunnivå är bara hälften av de tio hetaste orterna från huvudstadsregionen.

För ett år sedan regerade Stockholmsduon Huddinge och Sollentuna, med förhandsaffärer för nära vart fjärde annonserat objekt. Men de har svalnat något och hamnar i år nedanför toppskiktet, efter att andelen expressköp minskat till omkring en av sju, enligt Boolis statistik.

En förklaring bakom de snabba affärerna är mäklarnas användning av kundregister med köpare.

Just i Mölndal och Kungälv jobbar mäklarfirman Bjurfors mycket aktivt med att matcha spekulant och säljare före offentlig visning, berättar Erik Kristensen, Bjurfors regionchef för Västsverige.

”Jag tror att allt fler mäklare jobbar som vi med egna, väl förberedda köpare”, säger han.

Köparregistret uppdateras löpande med välmotiverade spekulanter som är redo att agera snabbt om rätt bostad dyker upp.

”De här personerna får första tjing. Vi har gjort fler sådana affärer de två senaste åren, och framför allt det senaste året”, säger Sven-Erik Kristensen.

Varför ökar intresset just i Mölndal och Kungälv?
”Du får mer för pengarna än vad du får i Göteborg. Köptrycket flyttas utåt, det gör kranskommunerna hetare.”

Bland kommunerna med störst andel snabba affärer finns många utpräglade villaorter, vilket kan få prövade husägare att höja ögonbrynen. Det är många detaljer att hålla reda på när ett fristående hus ska byta ägare.

Men även här har Sven-Erik Kristensen en förklaring. Mäklarna kan se till att även säljarna krattar för smidiga avslut.

”Det blir allt vanligare att säljare av villor gör en besiktning i förväg. Det förbättrar beslutsunderlaget för köparen, som sedan snabbt och enkelt kan komma i kontakt med besiktningsmannen om vilka fel och brister som finns”, säger han.

Kungälv i topp, Nyköping klättrade mest


Andel sålda bostäder innan visning 1 jan-20 mar, %
Rankning (föreg. år) Kommun 2016 2015
1(22) Kungälv 22,9 13,5
2(7) Mölndal 22,2 19,5
3(59) Nyköping 21,9 5,5
4(5) Österåker 21,6 20,3
5(4) Botkyrka 21,4 20,5
6(13) Nynäshamn 19,3 16,5
7(24) Solna 18,8 13,4
8(23) Danderyd 18,4 13,5
9(12) Göteborg 17,6 17
10(16) Borlänge 17,3 15,1

Källa: Booli

Tyck till